Cateva mii de persoane asista, miercuri, la Sfanta Liturghie de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, oficiata cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de un sobor de preoti din tara si strainatate, condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Slujba de Liturghie a inceput la ora 9.30, fiind oficiata, pe o scena amplasata in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi, pe pietonalul Stefan cel Mare, de un sobor format din zeci de preoti din tara si din strainatate, condus de IPS Teofan. Inaintea slujbei, IPS Teofan a facut apel la credinciosi sa nu foloseasca telefoanele mobile si sa nu ii deranjeze pe ceilalti participanti.

La slujba asista Gigi Becali, care a ajuns la Catedrala dupa inceperea Liturghiei.

Pe scena unde are loc ceremonia religioasa au urcat zeci de oficialitati iesene, parlamentari, sefi de institutii, intre care Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iasiului, si Cristian Adomnitei, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Iasi. Nichita a declarat, inainte de slujba, ca se roaga si pentru problemele in justitie pe care le are. El a spus ca ar fi fost bine sa fi venit la Iasi si politicieni de anvergura, apreciind ca gestul ar fi fost unul de respect fata de oras.

Potrivit organizatorilor, la slujba asista cateva mii de persoane, mai ales ca la Iasi este vreme frumoasa, dupa ce timp de trei zile a plouat aproape continuu. In timp ce are loc slujba, continua pelerinajul la racla cu sfintele moaste, coada formata de pelerini intinzandu-se pe aproape doi kilometri.

Potrivit Jandarmeriei, cel mai mare numar de pelerini a fost inregistrat in cursul noptii de marti spre miercuri, cand randul credinciosilor a depasit doi kilometri.

Pana miercuri dimineata, s-au inchinat la racla cu sfintele moaste aproximativ 125.000 de credinciosi. Totodata, au fost 300 de interventii medicale, 18 persoane fiind duse la spital.

La finalul Liturghiei, sase veterani de razboi din judetele Moldovei vor primi de la IPS Teofan Crucea Moldava pentru mireni, cea mai inalta distinctie acordata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Cei sase barbati au varste intre 93 si 103 ani si vor primi distinctia pentru ca au luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:
Sfânta Parascheva. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi
Sfânta Parascheva. Tradiții,...

Slujba este programata sa dureze aproximativ trei ore, iar la final Primaria va oferi pelerinilor peste 50.000 de sarmale, pregatite la cantina de ajutor social din subordinea municipalitatii, scrie MEDIAFAX.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seara, intr-o procesiune, din Catedrala Mitropolitana din Iasi, fiind apoi asezate intr-un baldachin in curtea lacasului de cult.

Tot vineri seara, au ajuns cu avionul la Iasi, de la Manastirea "Simonos Petras" din Sfantul Munte Athos, moastele Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii Maria Magdalena, asezate intr-o racla in care se afla si un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminica, au fost aduse la Catedrala Mitropolitana ieseana, de la Bucuresti, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.

Peste o mie de politisti si jandarmi asigura ordinea publica pe strazile Iasiului, in perioada in care are loc pelerinajul.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Citeste si:
Papa Francisc efectuează o vizită de patru zile în Slovacia și Ungaria
Papa Francisc efectuează o...

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii, au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, randul pelerinilor atingand cativa kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.