Peste 100.000 de pelerini s-au rugat, pana marti, la moastele Sfintei Parascheva, Sfintei Mironosite Maria Magdalena si Sfantului Ioan Gura de Aur, aflate la Iasi, organizatorii afirmand ca in acest an timpul pe care oamenii l-au petrecut la coada a fost mai mic decat in anii precedenti.

Reprezentantii Jandarmeriei au declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca pana marti, in cele patru zile de pelerinaj, au fost solicitate serviciile Ambulantei sau ale voluntarilor de la Crucea Rosie de 216 ori, 11 persoane dintre cele care stateau la coada fiind transportate la spital. Nu s-au inregistrat cazuri grave, doar lipotimii, caderi de calciu si cazuri de diabet.

Marti, pelerinii au stat la coada cel mult trei ore, randul celor care asteptau sa se inchine la moaste intinzandu-se pe aproximativ un kilometru, insa luni timpul de asteptare a fost chiar mai mic de doua ore.

"Am aplicat doua sanctiuni. Un barbat de 38 de ani din municipiul Iasi a primit o amenda de 300 de lei pentru provocare de scandal in locuri publice. Vorbea urat, adresa expresii jignitoare, facea scandal si colegii l-au amendat. Un tanar de 19 ani din judetul Neamt a fost amendat cu 100 de lei pentru cersetorie, dupa ce a fost avertizat sa inceteze", a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, Marius Taranu, purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau.

Cu un flux de aproximativ 1.200 de pelerini pe ora, care s-a pastrat constant de vineri de la ora 20.00, organizatorii estimeaza ca, pana in prezent, peste 100.000 de persoane s-au inchinat la racla, in pofida faptului ca in ultimele zile a plouat si temperatura nu a depasit 8 grade Celsius.

Miercuri, de la ora 09.00, pe o scena ridicata in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi va fi oficiata Sfanta Liturghie, la care vor participa inalti prelati din tarile ortodoxe vecine.

Moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost scoase, vineri seara, intr-o procesiune, din Catedrala Mitropolitana din Iasi, fiind apoi asezate intr-un baldachin in curtea lacasului de cult.

Tot vineri seara, au ajuns cu avionul la Iasi, de la Manastirea "Simonos Petras" din Sfantul Munte Athos, moastele Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii Maria Magdalena, asezate intr-o racla in care se afla si un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminica, au fost aduse la Catedrala Mitropolitana ieseana, de la Bucuresti, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.

Peste o mie de politisti si jandarmi asigura ordinea publica pe strazile Iasiului, in perioada in care are loc pelerinajul.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania. Credinciosilor care stau noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

Citeste si:
Sfânta Parascheva. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi
Sfânta Parascheva. Tradiții,...

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii, au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, randul pelerinilor atingand cativa kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.