Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru si-au recunoscut faptele de care sunt acuzati in dosarul "Microsoft" si ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de instanta suprema, in timp ce Gheorghe Stefan si-a sustinut in continuare nevinovatia.

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost audiati, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in dosarul privind achizitia de licente "Microsoft".

Cocos, Sandu si Dumitru au cerut instantei sa fie judecati prin procedura simplificata, sustinand ca recunosc in totalitate faptele de care sunt acuzati de procurori. Cei trei au povestit in fata instantei cum s-a facut traficul de influenta si cum s-au incasat comisioanele in urma achizitionarii de catre Ministerul Comunicatiilor a licentelor Microsoft.

Instanta a admis cererea celor trei, ceea ce presupune ca ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de judecatorii ICCJ, scrie MEDIAFAX.

Gheorghe Stefan si-a sustinut in continuare nevinovatia, el contestand acuzatiile formulate pe numele sau in acest dosar.

In declaratia data in fata instantei, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a recunoscut acuzatiile care i se aduc in dosar, respectiv luare de mita si spalare de bani, dar a mentionat ca a dat toti banii la PDL, partidul din care facea parte, pentru finantarea campaniei electorale.

Gabriel Sandu a aratat ca, din punctul sau de vedere, "a fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei". "Fac politica din 1999 si am crezut ca sunt un baiat destept. Am ajuns insa la concluzia ca am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei", si-a inceput Sandu declaratia data in fata magistratilor.

Acesta a aratat ca il cunostea bine pe Gheorghe Stefan, alaturi de care a sustinut multe campanii electorale, atat financiar cat si organizatoric. In ce priveste comisionul de patru milioane care i-a revenit ca urmare a afacerii Microsoft, Gabriel Sandu a aratat ca i-a dat pe toti pentru campania electorala. "Arat ca am stabilit cu Cocos si cu Gheorghe Stefan in mod separat sa finantez campania prezidentiala si partidul cu cate doua milioane. Deci, in total, patru milioane de euro", a mai spus Gabriel Sandu.

Citeste si:
Alina Bica - achitata in dosarul ANRP
Alina Bica - achitata in...

Fostul ministru a mai aratat ca, la un moment dat, Dorin Cocos i-a spus despre ce este vorba si ca trebuie sa se vada cu Claudiu Florica, dupa care sa incheie contractul. Sandu a precizat ca a propus o licitatie internationala si 50.000 de ore de consultanta, insa propunerea sa a fost refuzata.

"Apoi am avut o noua intalnire cu Dorin Cocos, care mi-a spus sa nu ma mai port atat de dur cu domnul Florica si ca ar trebui sa accept termenii solicitati de acesta. La randul sau, domnul Gheorghe Stefan mi-a transmis ca trebuie sa discut cu domnul Cocos si ca cei din partid sunt nemultumiti ca nu contribuim la campania electorala. In aceste conditii, am acceptat sa facilitez afacerea, dar din comisionul meu am platit la partid si pe materiale electorale", a declarat fostul ministru.

La randul sau, Dorin Cocos a povestit judecatorilor ca, la inceputul anului 2009, denuntatorul Claudiu Florica, atunci reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers in Romania, si Dinu Pescariu i-au propus sa intervina la Ministerul Comunicatiilor pentru a le face conexiunea cu ministrul Gabriel Sandu, deoarece doreau sa vanda ministerului aproximativ 90.000 de licente Microsoft, spunandu-i ca sunt unici distribuitori si ca pretul este unul foarte bun. "Eu, personal, nu il cunosteam pe Sandu, dar stiam ca are o relatie foarte buna cu Gheorghe Stefan, care locuia frecvent la mine la hotel, motiv pentru care am apelat la acesta", a spus Dorin Cocos.

Citeste si:
Tariceanu: Dosarul Microsoft nu e singurul esec care face sa se...
Tariceanu: Dosarul Microsoft...

El a adaugat ca, dupa cateva zile, a avut loc o intalnire in patru, la care au mai participat Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Claudiu Florica. La acea discutie, potrivit lui Cocos, Claudiu Florica a aratat ca exista un contract din 2004, dar trebuie reactualizat, pentru ca a expirat, fiind vorba de aproximativ 100.000 de licente Microsoft, care ar fi folosite oarecum ilegal de Guvern daca nu s-ar prelungi contractul. Tot atunci, a mai spus Cocos, s-a discutat si despre valoarea acelui contract, care ajungea la aproximativ 80 de milioane de euro, discountul oferit de Microsoft fiind undeva la 15-20 la suta din valoarea contractului.

Dorin Cocos a adaugat ca Gabriel Sandu nu a spus atunci nimic, insa cateva saptamani mai tarziu a avut loc o alta intalnire, la care Sandu a aratat ca intr-adevar licentele expira, iar singurul furnizor de pe piata este Microsoft. Cu acest prilej, a mai aratat Cocos, Claudiu Florica a venit cu propunerea de a imparti comisionul de 16 milioane de euro, urmand sa primeasca fiecare cate patru milioane de euro, bani ce urmau sa intre in posesia lor prin intermediul unui om de incredere desemnat de fiecare dintre acestia. Banii au fost incasati de catre Claudiu Florica, prin intermediul unei firme a acestuia deschisa in Irlanda, a adaugat omul de afaceri.

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare in dosar
Viorel Hrebenciuc, condamnat...

Dorin Cocos a precizat ca i-a spus lui Claudiu Florica sa vireze partea sa in contul lui Dinu Pescariu si ca doreste sa foloseasca cea mai mare parte din suma pentru campania PDL din 2009.

Cocos a adaugat ca, spre sfarsitul acelui an, Claudiu Florica l-a intrebat daca este de acord sa contribuie la plata unei sume de un milion de euro pentru Serban Tanasescu si Razvan Radu, persoane cu functii de conducere la banca UniCredit, care finanta contractul, propunere pe care Cocos sustine ca a acceptat-o. Acesta a mai aratat ca spre sfarsitul anului 2009, cand a inceput campania electorala, l-a rugat pe Pescariu sa plateasca 500.000 de euro avans pentru o firma din China si inca 300.000 de euro catre o filiala a aceleiasi societati, deschisa in Austri,a pentru materiale publicitare. Firma chineza urma sa livreze 27 de containere cu materiale electorale, valoarea finala a marfurilor ridicandu-se la aproximativ 3,2 milioane de euro.

"Din comisionul obtinut in urma afacerii Microsoft, mie mi-au ramas cam 1,2 milioane de euro, insemnand 700.000 ca imprumut bancar, suma care apare si in declaratia de avere a fostei mele sotii Elena Udrea, si in jur de 500.000 de euro cash pe care Dinu Pecariu mi i-a platit esalonat", a aratat Cocos in declaratia sa.

Citeste si:
ÎCCJ restituie la Parchetul Militar dosarul Revoluției
ÎCCJ restituie la Parchetul...

Si omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a dat o declaratie completa, in care a aratat ca a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat sa discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urma sa isi foloseasca influenta la Guvern pentru avizarea contractului privind licentele Microsoft. Dumitru a spus ca l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia si a avut ulterior o intalnire in timpul careia a inteles ca Bittner stia despre ce este vorba si a solicitat o suma de 3,8 milioane de dolari.

Omul de afaceri a aratat ca l-a anuntat pe Dinu Pescariu cu privire la suma ceruta de Bittner, iar Pescariu a fost de acord, insa a mentionat ca nu are bani si a propus sa intre in afacere si sa achite el suma solicitata, urmand ca ulterior sa recupereze banii. Nicolae Dumitru a mai spus ca, intr-o prima faza, a dat doar un milion de dolari, restul de bani platindu-i in mai multe transe. Ulterior, potrivit lui Dumitru, Alexandru Bittner l-a contactat si i-a spus ca lucrurile "merg greu la secretariatul general al Guvernului" si trebuie sa ia legatura cu Serban Mihailescu.

"M-am intalnit cu Serban Mihailescu, i-am spus despre ce este vorba, ca am intrat in afacere si am garantat cu 3,8 milioane de dolari si i-am dat si lui, din proprie initiativa, 800.000 de dolari, pentru a accelera afacerea, lucru care s-a si intamplat. Intre timp, i-am achitat si lui Bittner restul banilor, pe care i-am platit cash, o parte din ei fiind dusi chiar de catre mine la biroul sau, iar o alta parte au fost transmisi prin intermediul soferului meu Manuel Bercu", a aratat Nicolae Dumitru in declaratia sa data in fata instantei.

Omul de afaceri a adaugat ca, dupa cateva luni, a avut o noua intalnire cu Bittner, care l-a anuntat ca trebuie sa dea inca un milion de dolari, lucru care s-a intamplat, suma finala ridicandu-se astfel la 4,8 milioane de dolari. Nicolae Dumitru a precizat ca si-a recuperat banii dupa ce Dinu Pescariu ar fi deschis pe numele lui o firma in Elvetia, societate prin intermediul careia a incasat, in total, sapte milioane de dolari, in urma unor contracte fictive de prestari servicii. Acesta a explicat ca din suma de sapte milioane de dolari, 4,8 milioane au fost banii dati lui Bittner, restul fiind comisionul sau.

Nicolae Dumitru a mai spus, in fata instantei, ca in a doua jumatate a anului 2009 a fost din nou contactat de Dinu Pescariu, care i-a cerut 1,9 milioane de euro, suma destinata lui Dorin Cocos, care urma sa-si exercite influenta asupra Guvernului, tot in legatura cu licentele Microsoft. "I-am dat bani personal lui Cocos urmand ca apoi sa-i recuperez din afacerea Microsoft. Precizez ca am recuperat suma integral, plus un milion de euro de la Dinu Pescariu. Lui Cocos i-am dat banii in transe, prima fiind in valoare de 400.000 de euro", a spus Nicolae Dumitru.

La finalul audierilor, instanta a stabilit urmatorul termen de judecare a dosarului "Microsoft" in 3 noiembrie.

O parte din dosarul "Microsoft" a ajuns in instanta in 23 martie, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan fiind acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. Dupa trimiterea unei parti din dosar in instanta, procurorii DNA au continuat ancheta in cazul celorlalte persoane vizate.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri: Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.