Peste 210.000 de romani au probleme de sanatate mintala,  precizeaza Fundatia Estuar, care a lansat, sambata, de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, prima harta interactiva din domeniul sanatatii mintale din Romania.

Potrivit sursei citate, ultimele informatii oficiale arata ca in Romania, la sfarsitul lunii iunie, traiau peste 210.000 de persoane cu probleme de sanatate mintala, iar 22.000 dintre acestea sunt copii.

"Comparativ cu anul trecut, numarul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000, la 30 iunie 2014, inregistrandu-se aproximativ 207.000 persoane cu probleme de sanatate mintala. In ultimele 12 luni, in medie 8 romani au fost diagnosticati zilnic cu probleme de sanatate mintala. Peste unu la suta din populatia Romaniei sufera de probleme diagnosticate de sanatate mintala , asta inseamna ca la fiecare 100 de romani exista cel putin o persoana care sufera de astfel de probleme", se arata in comunicatul transmis agentiei MEDIAFAX.

Fundatia Estuar a lansat, de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, prima harta interactiva din domeniul sanatatii mintale din Romania.

Practic, cu ajutorul voluntarilor si specialistilor din domeniu, organizatia neguvernamentala a cartografiat pana in prezent peste 600 de institutii de stat si ONG-uri din domeniul sanatatii mintale pentru a facilita accesul persoanelor cu probleme de sanatate mintala la servicii specifice.

"In Romania, numarul persoanelor cu probleme de sanatate mintala este in crestere de la an la an. Doar in ultimele 12 luni numarul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000. (...) Desigur ca numarul real al acestora este mult mai mare, in principal din doua mari motive, pe de o parte mersul la psiholog sau la un specialist in sanatate mintala este inca rusinos si privit ca ceva tabu si pe de alta parte faptul ca exista in continuare o lipsa de informare/ educare la nivelului publicului larg cu privire la existenta unor astfel de servicii. Harta lansata de noi astazi arata oamenilor ca exista alti oameni care-i pot ajuta", a declarat presedintele Estuar, Cristian Andrei.

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale are anul acesta ca tema respectarea demnitatii persoanelor cu probleme de sanatate mintala, iar, pe langa cartografierea actorilor din domeniul sanatatii mintale din Romania, Fundatia Estuar ofera consiliere gratuita tinerilor intre 19 si 29 de ani.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

"Mai mult de o treime dintre tinerii romani se afla in risc de saracie sau excluziune sociala (respectiv 40,3 la suta, fata de 24,3 la suta cat se inregistreaza la nivelul UE - conform Eurostat). Ei au acces mai tarziu si in masura mai mica la piata muncii, iar veniturile pe care le obtin sunt mai mici decat media europeana. Confruntati cu greutati in gasirea unui loc de munca la inceputul vietii, tinerii sunt mai predispusi depresiilor sau anxietatilor", se arata in comunicat.

Un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca tulburarile psihice sunt o importanta sursa de dizabilitati, cinci din primele 10 pozitii ale ierarhiei bolilor in functie de capacitatea de a genera dizabilitati fiind ocupate de tulburari psihice. Prevalenta pe viata a acestor boli este de aproximativ 33 la suta, ceea ce inseamna ca unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vietii, o tulburare psihica diagnosticabila prin criterii international acceptate.

Citeste si:
Ce este iGas, boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10...
Ce este iGas, boala gravă tot...

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este sarbatorita incepand cu anul 1992 la nivel mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.