Dorina Lazar, directoarea Teatrului Odeon, a spus, joi, ca nu este impotriva comisiei de control din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), chiar ar chema si Curtea de Conturi pentru a evalua institutia, intrucat nu are nimic de ascuns, afirmand ca nu are nevoie sa fure banii statului.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis, in sedinta din 30 septembrie a CGMB, ca va trimite o comisie de control la Teatrul Odeon, care sa verifice contractele, situatia economica si modul in care conducerea institutiei si-a indeplinit obligatiile.

Proiectul de hotarare a fost initiat de consilierul general PNL Mihai Voicu, care, in aprilie, a cerut constituirea unei comisii de analiza si verificare a activitatii Teatrului Odeon.

Comisia de analiza a activitatii Teatrului Odeon va fi constituita din cinci consilieri CGMB, care vor face verificari pe o perioada de cel mult 60 de zile. Consilierii care fac parte din comisia de control sunt Gabriel Fatu, Catalin Campeanu, Minica Boaja, Maria Popa si Lacramioara Fontoura-Alexandre.

Verificarile comisiei vor urmari situatia economica a Teatrului Odeon, contractele incheiate si modul de indeplinire a atributiilor si sarcinilor personalului de conducere. De asemenea, comisia va elabora propuneri de masuri pentru cresterea eficientei activitatii Teatrului Odeon. Raportul comisiei va fi prezentat CGMB in cel mult 60 de zile de la inceperea verificarilor.

In urma acestei decizii, joi, a avut loc o conferinta de presa la Teatrul Odeon, la care au participat Dorina Lazar, directorul institutiei, Geta Andrei, contabil-sef al Teatrului Odeon, si Adina Alexe, juristul institutiei.

La aceasta conferinta de presa, Dorina Lazar a explicat ca structura Primariei Capitalei este asemanatoare cu cea a tarii. "Aceasta Primarie a noastra este constituita ca structura tarii. Adica, e Consiliul General al Primariei, care e un fel de Parlament, si este primarul general al Primariei, care este un fel de presedinte al autoritatii locale. Niciodata un primar nu poate sa duca la indeplinire o sarcina, un obiectiv, fara ca acest obiectiv sa nu fie discutat, aprobat de Consiliul General al Primariei", a spus Dorina Lazar, care a mentionat ca teatrele din Capitala, in afara de Teatrul National din Bucuresti, sunt in subordinea Consiliului General al Primariei, care este structurat pe comisii.

Citeste si:
Niculae Bădălău, eliberat din funcția de vicepreședinte la Curtea...
Niculae Bădălău a fost...

De asemenea, Dorina Lazar a precizat ca, in fiecare an, cand se discuta bugetul teatrului, acesta se dezbate intai in comisia de cultura, comisia economica si abia dupa aceea este aprobat, impartit, esalonat.

Totodata, Dorina Lazar a mentionat ca este in structura de conducere a teatrului din 1996. Pana in 2001 a fost director artistic, pe vremea cand Alexandru Dabija era director general, iar, din 2002 a venit in functia de director general. Aceasta a mentionat ca la concurs a participat impreuna cu Alexander Hausvater si ea a castigat.

"Cand s-a facut prima evaluare, eu am luat nota 10. Ceilalti, toti barbati, au luat sub nota 10. Si toti au fost foarte suparati. Ba Caramitru (Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti, n.r.) mi-a spus" «Ai luat 10, mie mi s-a spus ca 10 iau numai ingerii». De atunci n-am mai luat 10. (...) Aceasta comisie de evaluare a managerului este alcatuita din trei module: o treime din functionarii primariei si doua treimi din specialisti in managementul cultural", a mai spus Dorina Lazar.

Citeste si:
Un elev de la Liceul Tehnologic din Flămânzi a fost incendiat în...
Un elev de la Liceul...

De asemenea, aceasta a precizat ca nu are nevoie sa fure banii statului si ca nu mai are ambitii artistice, scrie MEDIAFAX.

"Eu am 75 de ani, fac de 55 de ani teatru, nu mai am ambitii artistice. (...) Atat mi-a fost, asta este locul meu. Mai sunt unii in fata mea, mai sunt unii si in spatele meu. Oricat as alerga, eu pe cei din fata mea nu o sa-i pot depasi. Dupa cativa ani de cand am fost director, a aparut o lege ca puteam sa iesim la pensie cu leafa cu care eram atunci incadrati si am crezut ca il apucam pe Dumnezeu de-un picior. Si am iesit la pensie (...) si am fost reangajati si am functionat in continuare, vreo doi-trei ani. Vreau sa va povestesc toate astea, pentru ca eu am functionat ani de zile ca actrita cu sarcini de director, dar avand leafa de actrita. Cand a aparut pensia, am avut si pensia, deci eu ma ajung cu banii, nu am nevoie sa fur din banii statului. Cand a aparut criza economica si mi s-a luat pensia si am devenit manager, nu mai eram actrita. Acum, pe mine daca ma scoate, nu mai sunt actrita la Teatrul Odeon, sunt pensionara", a declarat Dorina Lazar.

Citeste si:
Elena Chiriac și Ionuț Popa l-au desființat pe TJ Miles la...
Elena Chiriac și Ionuț Popa...

Totodata, Dorina Lazar a subliniat faptul ca este un om liber. "Din clipa in care am devenit functionar, eu am devenit un om liber si atunci ce e in gusa e si-n capusa si n-am avut nevoie nici sa dau din cap si sa spun asa e in fata functionarilor de la Primarie, n-am avut nevoie nici sa am avantaje de la functionarii de la Primarie. Ce am avut de spus am spus. Poate, uneori, tonul nu a fost cel potrivit (...) si m-am cam luat in colti cu diversi functionari din Primarie. Doi dintre acesti domni cu care m-am luat in colti au fost domnul Mihai Voicu si domnul Gabriel Fatu".

De asemenea, directorul Teatrului Odeon a spus ca pe Gabriel Fatu l-a cunoscut in urma cu cativa ani, cand venea si cerea invitatii pentru Institutul de Teatru, si, la un moment dat, nu a vrut sa ii mai dea. Acelasi lucru, spune Dorina Lazar, s-a repetat cand Mihai Voicu a devenit presedintele comisiei de cultura a Primariei, care, la randul sau, cerea invitatii de la Teatrul Odeon.

Citeste si:
AP: Aproape 600 de oameni au fost uciși în atacul de la teatrul din...
Associated Press: Aproape 600...

Dorina Lazar a vorbit si despre dezbaterile despre buget care au avut loc in primavara. "Va asigur ca niciodata nu am cerut mai mult, cu gandul ca tot ne taie. S-a cerut cat s-a considerat ca e nevoie pentru anul care vine", a spus directorul Teatrului Odeon, precizand ca Mihai Voicu i-a spus atunci ca in "pixul" sau sta bugetul institutiei teatrele. In ceea ce priveste controlul care va veni la Teatrul Odeon, Dorina Lazar a spus ca nu este impotriva.

"Noi nu suntem impotriva controlului la Teatrul Odeon, ba chiar sunt foarte fericita sa vina controlul, aceasta comisie pe care a facut-o Consiliul. (...) Eu as chema si Curtea de Conturi sa vina, pentru ca nu am nimic de ascuns, absolut nimic. (...) Daca Teatrul Odeon a ajuns acum unde este este pentru ca, de 20 de ani, este aceeasi echipa. Dabija nu mai este directorul teatrului, dar face parte din teatru, el este inca omul la care eu dau telefon, noi ne sfatuim inca", a spus Dorina Lazar.

Aceasta a mai spus ca se simte mahnita din cauza unui singur lucru: "E atat de usor sa murdaresti un om si este imposibil sa-l mai cureti". De asemenea, actrita a spus ca nu-i plac scandalurile in care este implicata, nu le cauta, tot ceea ce o intereseaza sunt teatrul si rolurile.

Dorina Lazar a vrut, totusi, sa faca o precizare. Acest control se refera doar la Teatrul Odeon. Exista, intr-adevar, si o evaluare a managerilor unor teatre din Bucuresti, carora li se termina mandatele (Dorina Lazar, George Mihaita, Ducu Darie si Alexandru Arsinel), dar aceasta este o alta actiune.

Totodata, Dorina Lazar a precizat ca nu exista un argument pentru acest control. In expunerea de motive de la Comisie se arata ca, potrivit legii 215, au dreptul sa faca control in orice institutie. Nici membrii comisiei nu stiau ca nu exista expunerea de motive.

Intrebata care este motivul real pentru care Mihai Voicu a cerut acest control la Teatrul Odeon, Dorina Lazar a afirmat: "Nu i-am angajat nevasta la teatru. (...) Acum multi ani in urma, cand era domnul Videanu primar, m-a sunat si mi-a spus «Doamna Lazar, eu nu vreau sa ma bag, nu vreau sa ma amestec, dar puteti sa va aplecati putin asupra unei persoane care ar dori sa vina la teatru». Sa vina. A venit, am vorbit si i-am spus exact ce colegii mei stiu ca s-a intamplat cu toti cei care au fost angajati: «Scumpa mea, daca te invita un regizor, te distribuie, eu nu o sa spun nu, ca ala stie ce vrea. Te invita al doilea regizor, ala stie ce vrea. Pe urma, am o justificare ca sa te angajez, dar asa nu stiu sa-ti spun, mai asteapta». Domnul Videanu nu s-a suparat, desi era primar, a lasat la latitudinea mea (...)".

"Eu nu o sa raman in veci pururi directoare. (...) Dar nu vreau sa plec asa, vreau sa mai raman un an, pentru ca, la anul, acest teatru (Teatrul Giulesti) face 70 de ani", a spus Dorina Lazar.

Teatrul Odeon este o institutie publica de cultura de interes local, finantata de la bugetul Municipiului Bucuresti si din venituri proprii, care presteaza un serviciu public de cultura si se afla sub autoritatea CGMB.

Dorina Lazar este actrita a Teatrului Odeon din 1969. In perioada 1996 - 2002, Dorina Lazar a fost director artistic al institutiei, iar, din 2003, este director.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.