Inspectorii de munca au depistat 124 de persoane care munceau la negru, cele mai multe in judetele Bihor si Brasov, si au dat amenzi de 800.000 de lei firmelor care aveau la munca persoane fara contract, fiind sanctionati peste 350 de angajatori.

Inspectia Muncii (IM) a desfasurat, in perioada 28 septembrie - 2 octombrie, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.510.800 de lei, adica peste 340.000 de euro.

"Au fost depistate 124 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea, 21 erau din judetul Bihor si 13 din judetul Brasov. In domeniul relatiilor de munca, la nivel national s-au aplicat amenzi in valoare de 1.242.300 de lei din care 800.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut cinci propuneri de cercetare penala. Au fost sanctionati 358 de angajatori", se arata inrt-un comunicat de presa al IM transmis agentiei MEDIAFAX.

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 268.500 de lei, iar angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 48 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca accidente de munca.

"Vrem locuri de munca sigure si sanatoase pentru angajati dupa modelul initiat de Uniunea Europeana, prin a tine sub control stresul si riscurile psihosociale care apar in randul lucratorilor. (...) Stresul la locul de munca genereaza afectiuni psihice in Europa cu costuri anuale estimate la 240 de miliarde de euro, realitate care ne obliga sa nu oprim nici un demers de tinere sub control", a aratat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.