Cateva sute de mii de pelerini sunt asteptati in urmatoarele zile la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, in municipiu urmand sa fie aduse din Grecia si moastele Sfintei Maria Magdalena, iar de la Bucuresti cele ale Sfantului Ioan Gura de Aur.

Potrivit reprezentantilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pelerinajul de la Iasi va incepe vineri seara si va dura o saptamana, autoritatile iesene estimand ca in municipiu vor ajunge in aceasta perioada cateva sute de mii de credinciosi din intreaga tara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase vineri seara din Catedrala Mitropolitana din Iasi, iar dupa o scurta procesiune vor fi depuse intr-un baldachin, in curtea lacasului de cult.

Tot vineri seara, vor fi aduse cu avionul de la Manastirea ”Simonos Petras” din Sfantul Munte Athos moastele Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, asezata intr-o racla in care se va afla si un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminica, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitana ieseana, de la Bucuresti, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur. In aceeasi seara, pe strazile din centrul Iasiului, va avea loc pelerinajul ”Calea Sfintilor”, sfintele moaste urmand sa fie purtate pe umeri de catre preoti.

Preotul Marian Timofte, vicar administrativ la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca ”Maria Magdalena este Sfanta Mironosita amintita in toate evangheliile din Noul Testament, fiind prima persoana care a aflat bucuria invierii lui Iisus Hristos si cea care a vestit la randul ei invierea apostolilor”.

Potrivit preotului Marian Timofte, moastele Sfintei Maria Magdalena se afla de aproape un mileniu pe Muntele Athos, in Grecia.

Autoritatile se asteapta ca randurile de pelerini sa se formeze inca de vineri dimineata, cu 12 ore inainte de scoaterea sfintelor moaste din Catedrala Mitropolitana.

Reprezentantii Jandarmeriei iesene au precizat ca din localitatea ilfoveana Voluntari vor sosi, la sfarsitul saptamanii, aproximativ 7.000 de credinciosi cu 150 de autocare. Transportul pelerinilor va fi asigurat de Primaria Voluntari.

Citeste si:
Sfânta Parascheva. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi
Sfânta Parascheva. Tradiții,...

Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

Sfanta Liturghie, programata marti, se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi, pe pietonalul Stefan cel Mare.

Peste o mie de politisti si jandarmi vor asigura ordinea publica pe strazile Iasiului, in perioada 9-15 octombrie.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste. Anul trecut, in cele sase zile de pelerinaj, aproximativ 250.000 de credinciosi s-au inchinat la sfintele moaste.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Citeste si:
MMB solicită abrogarea restricţionării accesului pelerinilor din...
Mitropolia Moldovei şi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.