Profesorii sunt, in optiunile adultilor, a doua cea mai respectata profesie din zece evaluate, dupa cea de medic, inaintea altor profesii, precum inginer, avocat, economist sau preot, insa doar 14% dintre romani considera ca profesorii sunt respectati si de copii, potrivit unui studiu.

Un studiu realizat de Asociatia Triple Helix, pe baza datelor culese de Daedalus Online, si dat publicitatii luni, de Ziua Mondiala a Educatiei, arata ca profesorii din Romania sunt respectati de parinti, dar nu si de elevi, insa, cu toate acestea, doar unul din patru parinti si-ar incuraja copiii sa devina profesori.

Conform studiului, 16,7% dintre romani au pus pe primul loc profesorii atunci cand li s-a cerut sa ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de doctor, aleasa ca fiind cea mai respectata profesie de catre 4 din 10 romani. Apoi, in ordine, sunt respectate ocupatiile de profesor, cercetator, preot, programator, avocat, inginer, consultant in management, contabil si economist, scrie MEDIAFAX.

“Datele studiului pun in evidenta un fenomen interesant - in ciuda respectului mare pe care romanii il au fata de meseria de profesor, doar unul din patru (26%) si-ar incuraja copiii sa imbratiseze aceasta profesie. Cu aceasta cifra, ne situam sub media tarilor incluse in Studiul Global privind Statutul Profesorului”, spune Irina Anghel Enescu, fondatoarea Triple Helix.

Studiul mai arata ca in Romania numarul celor care si-ar incuraja copiii sa devina profesori este mai mic decat in tari precum China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decat in tari precum Franta (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Potrivit studiului, doar 14% dintre romani considera ca profesorii sunt respectati de catre copii, cifra cu care Romania se situeaza pe unul dintre ultimele locuri, raportat la tarile incluse in Studiul Global referitor la Statutul profesorului.

“Comparandu-ne cu tarile analizate de Studiul Global referitor la Statutul Profesorului, datele noastre plaseaza Romania pe primul loc in ceea ce priveste respectul parintilor fata de profesia de profesor, dar pe unul din ultimele locuri in ceea ce priveste perceptia adultilor cu privire la respectul copiilor pentru profesori. Este o combinatie nefireasca si ingrijoratoare pentru competitivitatea viitoare a tarii,” a mai spus fondatoarea Triple Helix.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Mai mult, conform studiului, chiar si in cazul adultilor respectul pentru profesia de dascal se erodeaza la generatia tanara. Astfel, romanii de peste 45 de ani pun pe primul loc aceasta profesie in proportie de 25%, spre deosebire de o pondere de numai 10% in cazul celor care au varsta intre 18 si 35 de ani. De asemenea, respectul pentru aceasta profesie este dublu in orasele mici si in mediul rural, prin comparatie cu Bucuresti (20% versus 10%).

Datele pentru acest studiu au fost culese in perioada 25-30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online, pe un esantion de 511 persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta intre 18 si 65 de ani.

Studiul Global referitor la Statutul Profesorului (luat ca referinta pentru studiul Triple Helix) este realizat de Fundatia Varkey, cea care acorda Global Teacher Prize - premiul de un milion de dolari acordat anual unui profesor de oriunde din lume, ales pentru contributii exceptionale la dezvoltarea profesiei de dascal. Si profesorii romani pot aplica pentru acest premiu, Global Teacher Prize fiind o competitie internationala, deschisa cadrelor didactice care predau copiilor intre 5 si 18 ani, iar termenul limita de depunere a aplicatiilor pe website-ul www.globalteacherprize.com este 10 octombrie.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.