Ministerul Afacerilor Externe a anuntat luni crearea unor unitati mobile consulare, in cadrul Centrului Consular de Crize, care se pot deplasa in orice colt al lumii pentru a oferi asistenta consulara pe teren.

Florin Parvu, director adjunct in cadrul Directiei Relatii Consulare, a spus ca Centrul Consular de Crize are "o componenta extrem de activa in ceea ce inseamna deplasarea unor specialisti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, diplomati de cariera in zone calamitate, unde exista riscuri de securitate, astfel incat sa acorde asistenta consulara cat mai rapida cetatenilor romani."

Echipele consulare mobile sunt pregatite de deplasare oriunde in maximum trei ore de la obtinerea informatiilor pentru a oferi asistenta consulara cetatenilor romani, victime ale unor accidente sau persoanelor care solicita repatrierea din zone de conflict. "Aceasta echipa de interventie rapida se poate pregati in termen de maximum trei ore pentru a se deplasa in zonele cu risc de securitate sau in zone calamitate pentru a oferi asistenta consulara cetatenilor nostri", a mai spus Parvu.

Echipele consulare mobile au la dispozitie un kit de urgenta care contine Sistemul Integrat de Management al Documentelor de Calatorie (E-pass), format dintr-un laptop, pe care este instalata o aplicatie prin care se pot elibera documente de calatorie, o imprimanta mobila, un aparat foto, un dispozitiv de preluare a amprentelor si unul de preluare a semnaturii electronice.

Membrii echipelor mobile care merg in afara tarii pentru a oferi asistenta consulara sunt imbracati cu uniforme cu insemne nationale, scrie MEDIAFAX.

Structura specializata din cadrul MAE este construita pe baza de voluntariat din diplomati si personal al MAE. Structura operativa, odata activata de ministrul de Externe, devine operationala in totalitate, pana la solutionarea crizei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.