Luni nu vor fi cursuri in scolile din Capitala, pentru ca este Ziua Educatiei si, pentru Bucuresti, este prevazut prin Contractul Colectiv de Munca faptul ca este zi nelucratoare, ceea ce inseamna ca profesorii si elevii nu merg la scoala in 5 octombrie, a declarat purtatorul de cuvant al ISMB.

"Luni nu se fac cursuri, pentru ca este Ziua Mondiala a Educatiei si, cu aceasta ocazie, aniversam cadrele didactice din Capitala. In unitatile de invatamant nu vor veni, luni 5 octombrie, nici profesorii, nici elevii", a spus, vineri, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu.

Acesta a precizat ca in Contractul Colectiv de Munca la nivelul grupului de unitati al ISMB este prevazut faptul ca 5 octombrie este zi nelucratoare, pentru ca este Ziua Mondiala a Educatiei.

"Prin prezenta, va reamintim, in vederea luarii masurilor legale ce se impun, ca ziua de 5 octombrie (Ziua Mondiala a Educatiei) este zi nelucratoare, conform dispozitiilor art. 27 alin (4) din Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de grupuri de unitati ale ISMB"
, se arata intr-o adresa a Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti transmisa conducerilor unitatilor de invatamant din Capitala.

Potrivit Contractului Colectiv de Munca la nivelul grupului de unitati al ISMB, inregistrat in 3 noiembrie 2014, sunt zile nelucratoare: zilele de repaus saptamanal; 1 si 2 ianuarie; prima, a doua si a treia zi de Pasti; 1 Mai; prima si a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 5 noiembrie - Ziua Mondiala a Educatiei; 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei; 1 Decembrie; 25, 26 si 27 decembrie - Nasterea Domnului; cele doua zile lucratoare, pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religiaose anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestor culte.

In 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondiala a Educatorilor, pentru a marca semnarea, in 1966, a recomandarii facute de UNESCO si Organizatia Internationala a Muncii privind conditiile de munca ale personalului didactic. Aceasta zi se sarbatoreste in data de 5 octombrie in peste 200 de tari, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....
A început greva generală în...

In mai multe tari, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sarbatorite la sfarsitul saptamanii, in timp ce altele sunt celebrate in timpul zilelor lucratoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.