Neagu Djuvara a dezvelit bustul bunicului sau Trandafir Djuvara, joi seara, la Ateneul Roman, aceasta opera de arta, realizata de pictorul si sculptorul Mihai Onofrei in 1935, fiind donata de istoric institutiei de cultura din centrul Bucurestiului.

La eveniment - care a avut loc inaintea concertului care deschide stagiunea 2015 - 2016, la Ateneul Roman -, au participat, printre altii, istoricul Neagu Djuvara, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu", criticul si istoricul de arta Pavel Susara.

Andrei Dimitriu a mentionat ca statuia pe care o vor dezveli apartine unuia dintre ctitorii Ateneului Roman, Trandafir Djuvara, care face parte dintr-o generatie care a dat "acea elita ziditoare, care ar fi facut posibil - daca istoria ar fi fost cea mai normala - ca Romania sa fie o tara care sa conteze in ierarhia europeana".

"Incercam aici, la Filarmonica, sa recuperam din modele autentice, care chiar au contat in cultura romaneasca, sa le asezam intr-un Panteon (...), in care elita de valoare sa isi aiba rostul", a spus directorul Filarmonicii.

Dimitriu a precizat ca aceasta este a cincea dezvelire de bust de muzicieni si de ctitori, acest lucru fiind unul pozitiv.

Prezent la eveniment, criticul de arta Pavel Susara a vorbit, pe scurt, despre opera realizata de Mihai Onofrei.

"Bustul este o opera a pictorului Mihai Onofrei, este o lucrare din 1935, o lucrare care impaca doua tendinte. Pe de o parte, reprezentarea corecta, academista, sobra, postura de aparat al sculpturii de factura clasica asa cum o stim, si, pe de alta parte, introduce elemente ale impresionismului rodinian, ale impresionismului care in 1935 inca era in voga si in Europa, si in lume, implicit la noi, chiar daca radicalii, precum Brancusi sau alti sculptori apartinand avangardelor, aveau pornita insurectia asupra statuarului de tip clasic"
, a spus criticul de arta Pavel Susara.

De asemenea, istoricul Neagu Djuvara a povestit ca l-a cunoscut pe bunicul sau Trandafir Djuvara inca de cand era copil si avea 4-5 ani.

Citeste si:
Corul National Madrigal a transformat Parcul Ateneului Roman intr-o...
Corul National Madrigal a...

"Eu n-aveam tata. Tata murise cand eu aveam 2 ani si nu l-am cunoscut, deci nu aveam barbati in jurul meu si, cand am fost dus la noua dimineata ca sa-l salut pe conul Trandafir in patul lui, am fost speriat sa vad niste brate cu par, pe piept... si asa mai departe. Nu stiam cum sunt barbatii, eu eram inconjurat numai de femei. Asta a fost primul meu contact cu el", a spus istoricul Neagu Djuvara, precizand ca urmatoarele impresii au venit mult mai tarziu.

Neagu Djuvara si-a amintit si ca bunicul Trandafir Djuvara avea o slabiciune pentru el - desi istoricul mai avea un frate cu trei ani mai mare decat el -, pentru ca il interesau "umanitatile", stia cine sunt Horatiu, Virgilius, Platon, iar fratele sau era "dezinteresat de umanitati", scrie MEDIAFAX.

De asemenea, Neagu Djuvara a spus ca bunicul sau il iubea, desi era "foarte sever" in familie. "Nu era iubit, era un om dur, dar cu mine... eram copilasul lui preferat", a afirmat istoricul.

Citeste si:
15+ personalitati din Romania de la care ne-am luat "Adio" in anul...
15+ personalitati din Romania...

Acesta a mai spus ca juca table cu bunicul sau, care se supara foarte tare cand pierdea. "Din cand in cand trebuia sa fac dinadins o greseala ca sa il las sa castige ca altfel era furios ca il bateam la table", si-a amintit Neagu Djuvara.

"Sunt foarte magulit si multumit ca bustul lui se afla acum la Ateneu, el care era atat de pasionat de muzica si atat de mandru ca participase la hotararea de a se crea si a se construi acest splendid muzeu - ca sa zic asa - si el lansase mica poezie «Dati un leu pentru Ateneu». Un leu de pe vremea aia face cat 300 de euro de astazi"
, a incheiat Neagu Djuvara.

Trandafir G. Djuvara (1856-1935) a fost un diplomat roman cu o prestigioasa cariera, care a debutat pe 1 aprilie 1879, cand a fost numit atasat provizoriu la Agentia diplomatica a Romaniei la Paris, si s-a incheiat pe 31 decembrie 1926, cand a parasit Ministerul Afacerilor Straine in calitate de ministru plenipotentiar clasa I. A indeplinit misiuni diplomatice la Sofia (1888-1890), Constantinopol (1896-1899), Bruxelles (1909-1920), Atena (1921-1925). Perioada in care a activat a fost traversata de ample mutatii si convulsii in plan european si mondial determinate de Primul Razboi Mondial, cele doua revolutii din Rusia, Tratatul de Pace de la Versailles (1919-1920), crearea Ligii Natiunilor etc, se arata pe site-ul Institutului European Iasi.

Citeste si:
Madonna, poze aproape goală. Cât de bine arată artista la 62 de ani
Madonna, poze aproape goală....

Neagu Djuvara s-a nascut la Bucuresti in 1916, intr-o familie de origine aromana asezata in tarile romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati si universitari. Este licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.