Procurorul Lucian Papici, de la Parchetul Tribunalului Timis, va fi cercet pentru interceptari ilegale, intr-un dosar al DIICOT Hunedoara, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a confrmat, vineri, redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza.

Instanta suprema a confirmat redeschiderea urmaririi penale in cazul magistratului Lucian Papici si a lui Horatiu Ciprian Andrei pentru interceptari ilegale si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Cei doi vor fi cercetati intr-un dosar al DIICOT Hunedoara.

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat, vineri, si redeschiderea urmaririi penale, intr-un dosar al DIICOT Timisoara, in cazul Roxanei Fazakas, a lui Alexandru Florin Mirea si Cristian Dan Boureanu. Cei trei vor fi cercetati pentru constituirea unui grup infractional organizat si trafic de minori.

Decizia instantei supreme este definitiva, dosarele urmand sa fie repartizate unor procurori.

Procurorul Lucian Papici, care a instrumentat dosarul Referendumului, si-a incetat activitatea la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) din 31 august, si a revenit la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis. Decizia a fost luata de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in sedinta din 25 august, la solicitarea magistratului.

Mandatul lui Lucian Papici ca sef al Serviciului pentru efectuarea urmarii penale in cauze de coruptie din cadrul Sectiei I DNA era pana in noiembrie 2016, scrie MEDIAFAX.

Procurorul Lucian Papici a instrumentat dosarul Referendumului, in care sunt judecati Liviu Dragnea si alti 70 de inculpati pentru fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. In acest caz, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au condamnat, in 15 mai, pe Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, la un an de inchisoare cu suspendare. Apelul formulat de procurori si de inculpatii condamnati in dosar se judeca la instanta suprema.

Un scandal legat de delegarea procurorului Lucian Papici la sefia Sectiei I a Directiei Nationale Anticoruptie a izbucnit in 2013. In a doua jumatate a lunii septembrie 2013, Laura Codruta Kovesi inainta procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, propunerea care il viza pe Papici. In 23 septembrie 2013, Nitu ii prelungea delegarea lui Papici la sefia Sectiei I din DNA.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

O saptamana mai tarziu, in 2 octombrie 2013, Nitu lua decizia de incetare a delegarii procurorului Papici si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie preciza ca incetarea delegarii procurorului Lucian Papici si a adjunctei acestuia la conducerea Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a avut in vedere faptul ca ministrul Justitiei a transmis CSM propunerile de numire in functii de conducere la Directie.

Nitu informa Directia Nationala Anticoruptie printr-un fax ca delegarea lui Papici inceteaza din 2 octombrie 2013, data de la care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni. In replica, DNA reclama ca, pentru delegarea procurorilor Bendeac si Cerbu la sefia Sectiei de combatere a coruptiei nu a fost solicitata, in prealabil, recomandarea sefului Directiei.

Citeste si:
Convorbiri interceptate ale unor soldați ruși: „Mai întâi civilii...
Convorbiri interceptate ale...

In siajul disputei iscate intre structurile din subordinea Ministerului Justitiei au aparut trimiteri la cauzele instrumentate de Papici, unul dintre acestea fiind cel cunoscut ca dosarul Referendumului.

Mai mult, chiar premierul Victor Ponta l-a catalogat pe Papici drept "procuror basist, morarist". "Nu stiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Si lui Basescu ii expira mandatul, ce facem, ii tinem pe toti la nesfarsit? Ca moare tara fara ei, sa mai faca si ei un dosar. Ca sefi din astia pusi de Basescu, care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca el... Sta si el procuror simplu, ca nu s-a nascut sef. S-a terminat si dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa si la revedere. De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul? Eu sustin ca Daniel Morar, cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut, cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum, sunt dosare de politie politica. Am spus-o si o spun mereu. Sa se supere Macovei si mama lui Macovei", spunea Ponta.

Citeste si:
A murit Kenneth Starr, procurorul din dosarul Clinton/Lewinsky
A murit Kenneth Starr,...

In acest context tensionat, procurorul Lucian Papici a cerut CSM sa-i apere reputatia. In 8 octombrie 2013, Plenul Consiliului decidea ca reputatia profesionala a procurorului DNA a fost afectata de afirmatiile premierului.

Finalmente, pe 20 noiembrie 2013, procurorul Papici a ramas la DNA, fiind numit de CSM ca sef al Serviciului pentru efectuarea urmarii penale in cauze de coruptie din cadrul Sectiei I. In functiile de procuror-sef si, respectiv, procuror-sef adjunct ai Sectiei I din DNA, CSM i-a avizat favorabil pe magistratii Gheorghe Popovici si Danut Volintiru, in timp ce Mariana Alexandru a fost numita procuror-sef adjunct la Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie. Asta dupa ce ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a decis, in urma consultarilor avute cu seful Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, si cu procurorii Iuliana Bendeac si Viorel Cerbu, retragerea propunerii de numire a acestora.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.