Insuficienta cardiaca se manifesta prin diminuarea capacitatii inimii de a pompa sange. Acesta este un fenomen care apare odata cu inaintarea in varsta, intr-o forma mai usoara sau mai grava, in functie de alti factori de risc asociati precum hipertensiunea arteriala, diabetul, sedentarismul, fumatul sau obezitatea.

In functie de ventriculul afectat al inimii, insuficienta cardiaca (IC) poate fi stanga sau dreapta. Daca simptomele evolueaza treptat, boala este considerata cronica, iar daca simptomele apar brusc vorbim despre forma acuta a acesteia.

„De multe ori, pacientii care au insuficienta cardiaca cronica au si deficit de fier, fie ca este sau nu asociat cu anemia, iar acesta contribuie la agravarea bolii, scaderea capacitatii de efort si scaderea calitatii vietii. Deficitul de fier, independent de prezenta anemiei, reprezinta o comorbiditate importanta cu consecinte prognostice pe termen mediu si scurt. De asemenea, deficitul de fier este considerat in prezent o tinta terapeutica la pacientii cu IC cronica.” declara Dr. Ovidiu Chioncel, medic primar cardiologie, doctor in stiinte medicale, sef sectie cardiologie I in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Bucuresti. Potrivit meta-analizei prezentate in cadrul Congresului Societatii Europene de Cardiologie anul acesta: „la pacientii cu IC si deficit de fier, tratamentul cu carboximaltoza ferica, scade cu 41% riscul de respitalizare si deces de cauze cardiovasculare”. completeaza Dr. Ovidiu Chioncel.

In practica clinica, cele mai frecvent intalnite cazuri de insuficienta cardiaca sunt acelea in care boala are o evolutie progresiva, si este descoperita cu intarziere, cand structurile cardiace sunt deja afectate. De aceea, medicii recomanda persoanelor care urmeaza un tratament pentru o afectiune cardiovasculara, sau care sunt expuse la factorii de risc, sa mearga periodic la controlul medical pentru a diagnostica din timp insuficienta cardiaca in cazul in care ea se instaleaza.

„Insuficienta cardiaca reprezinta manifestarea comuna a diverse suferinte cardiace si non-cardiace si se manifesta prin diminuarea capacitatii inimii de a pompa sange la organele vitale, ceea ce determina o serie de modificari in intregul organism. Astfel, inima va avea un ritm mai accelerat pentru a asigura debitul de sange necesar organelor. Pacientii se prezinta cu senzatia de respiratie grea, unul dintre simptomele cele mai des intalnite la pacienti in momentul in care fac efort.”
declara Dr. Ovidiu Chioncel, medic primar cardiologie, doctor in stiinte medicale, sef sectie cardiologie I in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Bucuresti.

Citeste si:
Concurentele de la „Bravo, ai stil!” continuă certurile. Beatrice...
Concurentele de la „Bravo, ai...

Starea de oboseala, durerea toracica, tensiunea arteriala ridicata si palpitatiile sunt de asemenea simptome ale insuficientei cardiace. In cazul in care boala are deja o forma avansata, pacientul slabeste, isi pierde apetitul si poate avea senzatia de greata. Mai mult decat atat, statisticile indica faptul ca in cazul a jumatate dintre pacientii cu insuficienta cardiaca decesul survine in aproximativ patru ani de la diagnostic.

In Romania sunt aproximativ un milion de pacienti, iar la nivel mondial, peste 23 milioane de persoane sufera de insuficienta cardiaca, o boala a carei incidenta este ridicata, prevalenta fiind de peste 10% in cazul varstnicilor. In Romania prevalenta globala a IC este in jur de 4,7%, mai ridicata decat in restul tarilor europene. Se estimeaza ca aproximativ 1-2% din totalul bugetelor de sanatate din tarile dezvoltate sunt alocate acestei afectiuni, dintre care 70% reprezinta cheltuieli presupuse de spitalizarea pacientilor.

Citeste si:
Grăsimea corporală îți poate indica bolile de care poți suferi
Grăsimea corporală îți poate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.