Gabriel Oprea a declarat, sambata, la Galati, intrebat daca se vor face noi tabere pentru refugiati, ca "e posibil orice, oriunde in Romania, daca situatia o impune", precizand ca Romania nu este sub presiune migrationista in acest moment.

"Noi in momentul de fata avem sase centre unde pot merge migranti. Ati vazut ca am facut si doua tabere, in zona Timisoara. Acolo am luat masurile imediat. Din datele si informatiile pe care le avem putem asigura securitatea nationala a Romaniei fara probleme in momentul de fata si luam toate masurile in dianamica atunci cand situatia va prespune acest lucru. Important este sa gestionam in momentul de fata cu toate institutiile de resort securitatea nationala a Romaniei... E posibil orice, oriunde in Romania, daca situatia o impune", a afirmat Oprea, intrebat, intr-o conferinta de presa, daca se vor face noi tabere pentru imigranti pe teritoriul tarii.

Pe de alta parte, intrebat daca a aflat despre faptul ca Austria si Germania vor trimite circa 5.000 de imigranti in alte state ale UE, inclusiv in Romania, pe baza Regulamentului Dublin, Oprea a spus ca in Europa ar fi un milion de imigranti, insa in Romania nu exista o presiune migrationista in acest moment, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In momentul cand a aparut aceasta problema cu migrantii - cifrele sunt in dinamica - in momentul de fata se pare ca sunt aproximativ un milion de migranti prin Europa, am luat masuri imediate cu toate institutiile care asigura securitatea nationala a Romaniei. Am intarit granita in primul rand cu Serbia, apropiata de ruta acestora. Stiti foarte bine ca in aprilie anul acesta Romania, in mod voluntar, a acceptat un numar de 1.785 de migranti, atat este posibilitatea Romaniei in momentul de fata sa putem primi in conditii si proceduri legale. Am mers de doua ori la Bruxelles, la JAI, cu un mandat dat de presedintele Romaniei, dar si de primul ministru - suntem solidari cu Europa; e normal sa facem acest lucru. Primim cei 1.785 de migranti; atat este capacitatea noastra. Nu am fost de acord si nu am votat cotele obligatorii, au fost patru tari care au votat impotriva acestor cote obligatorii si ma refer la Romania, Slovacia, Cehia si Ungaria; s-a abtinut Finlanda", a spus Oprea.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

In acest context, vicepremierul a adaugat ca s-au luat toate masurile pentru asigurarea securitatii nationale.

"Noi am luat toate masurile sa putem asigura securitatea nationala a Romaniei. Nu avem in momentul de fata o presiune migrationista in Romania", a afirmat Oprea.

Decizia autoritatilor austriece de a retrimite 5.000 de imigranti in alte state, inclusiv in Romania si Bulgaria, este rezultatul aplicarii cu strictete de catre Austria si Germania a procedurilor de azil, in contextul in care numeroase tari membre UE sunt acuzate ca nu respecta reglementarile.

Austria si Germania par sa fi schimbat brusc atitudinea flexibila privind primirea extracomunitarilor, incepand sa aplice strict procedurile de inregistrare a refugiatilor.

Pe fondul reticentei Romaniei, Slovaciei, Cehiei si Ungariei de a accepta refugiati pe baza cotelor obligatorii, Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a declansat proceduri de avertizare si sanctionare a 19 state membre UE care au implementat incorect regulile privind azilul. Comisia Europeana a transmis scrisori de notificare formala acestor state, inclusiv Romaniei. In plus, pe fondul disensiunilor privind primirea imigrantilor extracomunitari, Austria si Germania au anuntat joi seara ca vor aplica strict Regulamentul Dublin, care prevede ca potentialii refugiati trebuie sa solicite azil in primul stat membru UE in care ajung.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

In acest context, ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, a explicat ca a trimis 5.000-5.500 de extracomunitari in mai multe tari, inclusiv in Romania si Bulgaria.

"Daca imi amintesc cifra corect, am trimis peste 5.000-5.500 de extracomunitari inapoi din Austria, in special in Bulgaria si Romania printre alte tari", a declarat Johanna Mikl-Leitner, ministrul austriac de Interne, potrivit Euronews.

Grecia, Italia, Malta si Ungaria sunt principalele porti prin care extracomunitarii din Orientul Mijlociu si Africa ajung in Uniounea Europeana.

In judetul Timis au fost amenajate doua tabere pentru refugiati, la Moravita si in localitatea Lunga. Potrivit MAI, amenajarea acestor tabere pentru refugiati in judetul Timis face parte dintr-un exercitiu de testare a capacitatii operationale de raspuns a autoritatilor romane in fata fluxului de refugiati inregistrat in statele din vecinatatea Romaniei.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

In cele doua tabere sunt verificate resursele si capabilitatile necesare desfasurarii activitatilor specifice la frontiera, respectiv trierea, inregistrarea, amprentarea si identificarea cetatenilor straini, precum si procedurile care se aplica in astfel de situatii.

Potrivit sistemului provizoriu de cote aprobat marti de Consiliul JAI, Romania ar urma sa primeasca 2.475 de refugiati din 66.000 de extracomunitari distribuiti din Italia si Grecia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.