Apa Nova, furnizorul de apa si servicii de canalizare din Bucuresti si Ploiesti, sustine intr-un comunicat ca majorarile de tarife operate au respectat contractul de concesiune incheiat in anul 2000 si ca exista alti operatori care pratica preturi mai mari.

"Conform ultimelor date statistice primite de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), in martie 2015, tarifele pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare practicate de Apa Nova Bucuresti sunt pe pozitia a 17-a, iar cele practicate de Apa Nova Ploiesti pe pozitia a 33-a, intre tarifele practicate de cei 33 de operatori mari de servicii de acest tip din Romania", se arata in comunicatul Apa Nova.

Potrivit acestuia, tariful acopera cheltuielile de operare, intretinere, reabilitare, dezvoltare si modernizare a sistemului de alimentare cu apa si canalizare, conform cerintelor contractului de concesiune, pe intreaga perioada a concesiunii, de 25 de ani. "In concordanta cu Contractul de Concesiune si actele aditionale ulterioare, Apa Nova Bucuresti considera ca a respectat reglementarile in domeniul specific de activitate referitoare la calitatea si continuitatea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare. Reglementatorul tehnic al concesiunii, in prezent Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice, a emis la termenele contractuale toate deciziile privind atingerea si mentinerea conformitatii nivelelor de servicii", spun reprezentantii companiei, in comunicat.

Acestia arata ca ajustarile tarifare "au respectat intocmai" prevederile contractului de concesiune si ale H.G. nr. 1019/2000. "Ajustarile ordinare (tarifele sunt actualizate in functie de rata inflatiei si de cursul de schimb leu/euro; aceste ajustari se pot aplica doar atunci cand inflatia creste/scade cu cel putin 5%) au fost verificate, inclusiv veridicitatea datelor incluse in solicitare, si aprobate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC)", conform sursei citate.

In ceea ce priveste ajustarile extraordinare (tarifele sunt actualizate pentru a compensa clientii Apa Nova Bucuresti, in urma aparitiei unor evenimente neprevazute, de exemplu; modificari ale legislatiei, acordarea de fonduri nerambursabile etc.), ”au fost verificate de catre Comisia Internationala de Experti tinand cont de evenimentul extraordinar invocat, impactul acestuia asupra fluxului de numerar al ANB”, corectitudinea calculelor si au fost emise recomandarile in cadrul unui Raport de Expertiza adresat ANRSC, ANB, Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) si Autoritatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), intr-un interval de 30 de zile de la primirea solicitarii. Iar ANRSC a aprobat sau respins implementarea ajustarilor extraordinare in intervalul prevazut de la primirea Raportului Comisiei de Experti, bazandu-se exclusiv pe concluziile si recomandarile cuprinse in acesta.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Francezii au scumpit apa de 15 ori din 2000 pana in prezent, in conditiile in care indicele preturilor de consum a crescut doar de 4 ori, potrivit ZF.

Compania Apa Nova a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 748,6 mil. lei (168,6 mil. euro), in crestere cu aproape 6% fata de 2013, in timp ce profitul net a urcat mai rapid, cu 9%, la 140,8 mil. lei, adica o marja neta de 20%. De altfel, profitul net al companiei s-a dublat de la 70 milioane de lei in 2010 la 140 de milioane de lei in 2014, in conditiile in care cifra de afaceri a crescut cu 70%.

Francezii de la Veolia sunt prezenti pe piata romaneasca prin patru firme, respective Apa Nova Bucuresti, Apa Nova Ploiesti, Veolia Energie Ploiesti si Veolia Energie Iasi.

Costin Berevoianu, fostul sef al Regiei de apa-canal a Capitalei, Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL si omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost retinuti joi seara de procurorii DNA Ploiesti, pentru trafic de influenta, dupa ce au fost audiati in dosarul in care este vizata compania Apa Nova.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Potrivit procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in perioada 2008-2015, Costin Berevoianu, Vlad Moisescu si Ovidiu Semenescu si-au traficat influenta pe care o aveau la reprezentantii unor institutii publice din Romania (in principal, la Primaria Generala, Consiliul General ale municipiului Bucuresti, Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti) in beneficiul agentilor economici care fac parte dintr-un grup de firme strain, obtinand in schimb de la reprezentantii acestora sume importante de bani.

Plata banilor a fost ascunsa sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de persoanele mentionate, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate.

De asemenea, Vlad Moisescu a intervenit in favoarea Apa Nova Bucuresti pentru ca in Consiliul General al Capitalei sa se voteze, cu sprijinul consilierilor PNL, hotarari vizand majorari de tarife ori sa se treaca imobile in proprietatea Apa Nova, anchetatorii spunand ca Moisescu primea bani pentru interventii.

Citeste si:
Spectacolul „Simfonia Apei” de la Fântânile Urbane din Piața Unirii...
Spectacolul „Simfonia Apei”...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.