Procurorii DNA Ploiesti ridica, vineri, documente de la sediul Apa Nova Ploiesti, furnizorul de apa si servicii de canalizare care are contract cu autoritatile din municipiu, au declarat surse judiciare.

Actiunea procurorilor are loc la doar o zi dupa ce anchetatorii de la Serviciul Teritorial Ploiesti al DNA au ridicat documente de la Apa Nova Bucuresti, intr-un dosar de trafic de influenta, in care au fost retinute trei persoane.

Apa Nova Ploiesti si Apa Nova Bucuresti fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele opereaza pe piata romaneasca din anul 2000. Apa Nova Ploiesti are ca actionari grupul Veolia, cu 73%, si municipiul Ploiesti, cu 27% din totalul actiunilor. Apa Nova are incheiat la Ploiesti un contract de concesiune pentru serviciul de alimentare cu apa si canalizare pe o durata de 25 de ani.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si fostul consilier al lui Sorin Oprescu Costin Berevoianu au fost retinuti, joi seara, de DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie in care este implicata compania Apa Nova.

Potrivit DNA Ploiesti, Semenescu, administrator al unor societati comerciale si reprezentant neoficial al unui grup de firme strain din care face parte si SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost retinut pentru doua infractiuni de trafic de influenta si doua infractiuni de cumparare de influenta.

Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar in alta cauza, si Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei in perioada 2008-2015, au fost retinuti pentru trafic de influenta.

Procurorii arata ca, in perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu si Berevoianu si-au traficat influenta pe care o aveau la reprezentantii unor institutii publice din Romania (in principal, la Primaria Generala, Consiliul General ale municipiului Bucuresti, Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti) in beneficiul agentilor economici care fac parte dintr-un grup de firme strain, obtinand in schimb de la reprezentantii acestora sume importante de bani.

Citeste si:
Spectacolul „Simfonia Apei” de la Fântânile Urbane din Piața Unirii...
Spectacolul „Simfonia Apei”...

Plata banilor a fost ascunsa sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de persoanele mentionate, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate. Concret, in perioada respectiva, Ovidiu Semenescu, folosindu-se de relatia preferentiala pe care o avea cu Vlad Moisescu, si anume "ascendentul relational al acestuia din urma la nivelul Primariei si Consilului Local al Sectorului 1 Bucuresti", a facilitat derularea activitatii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1, cum ar fi incheierea unor contracte cu institutiile publice, obtinerea unor avize, hotarari de consiliu favorabile, evitarea luarii unor masuri nefavorabile.

Urmare a acestei intelegeri, Moisescu a facilitat, in perioada respectiva, emiterea unor hotarari de consiliu si incheierea unor acte aditionale, peste 11 la numar, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea si operarea statiei de epurare Glina finantata din fonduri europene, treceri de imobile in proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea si modernizarea fantanilor arteziene din municipiul Bucuresti etc.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Spre exemplu, arata procurorii anticoruptie, in perioada ianuarie - aprilie 2011, Vald Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu Primaria Municipiului Bucuresti, privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net-118.135.449 lei in 2012.

"In acelasi context, inculpatul Berevoianu Costin, in calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a sustinut din aceasta pozitie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, in calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apa, canal, servicii in care era implicata si compania SC Apa Nova SA. In schimbul influentei exercitate, inculpatii Moisescu Vlad-Octavian si Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (spre exemplu, de consultanta) incheiate in mod formal, fara ca obiectul lor sa fie prestat in realitate", preciza DNA.

Citeste si:
Școala începe cu griji. Documente și analize medicale de care...
Școala începe cu griji....

In cazul lui Moisescu, adauga DNA, caracterul fictiv al contractelor a rezultat si din faptul ca unele plati erau efectuate inaintea semnarii contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate in firma, erau efectuate plati la o zi dupa incheierea contractului sau fara existenta vreunui astfel de document, au existat contracte semnate dupa efectuarea platii.

"Pe de alta parte, pentru interventiile facute in interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a incasat diferite sume de bani in trei modalitati directe de plata incheierea unor contracte de consultanta, incheierea unor contracte privind activitati de promovare a imaginii in domeniul sportului, incheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achizitionate de inculpat special pentru a crea inca un mod de scurgere a banilor din SC Apanova SA si celelalte companii din grup, sub forma unor actiuni de promovare. Ca un exemplu elocvent precizam ca, la fiecare aprobare de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti a actelor aditionale la contractul de concesiune care stateau la baza majorarilor de tarif, se efectuau plati catre societati controlate de catre inculpatul Semenescu Ovidiu Traian", mai notau procurorii.

Citeste si:
Documentele de care ai nevoie pentru o vacanță în America
Documentele de care ai nevoie...

Potrivit DNA, celor trei inculpati li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala, urmand ca vineri sa fie prezentati Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii, scrie MEDIAFAX.

Procurorii DNA Ploiesti au ridicat, joi, documente de la Apa Nova, Primaria Sectorului 1 si Primaria Capitalei, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societatii, printre cei vizati in acest caz fiind si fostul sef al Regiei de Apa-Canal a Capitalei Costin Berevoianu, declarau surse judiciare.

De asemenea, procurorii DNA Ploiesti au facut, joi, perchezitii si la cinci locuinte si sedii de firme care au legatura cu faptele vizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.