Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), face apel la Parlament sa reformeze Televiziunea Romana, propunandu-le parlamentarilor sa sustina, cu responsabilitate, indexarea taxei TV si consolidarea rolului si atributiilor Consiliului de Administratie al TVR.

"Conducerea Televiziunii publice a fost demisa, din nou, exclusiv pe motive politice. Ulterior acestei decizii, s-a propus modificarea legii de organizare si functionare a TVR, in sensul salvarii Televiziunii din starea iminenta a falimentului. Simpla demitere a conducerii TVR sau stergerea datoriilor, fara adoptarea unui set de masuri care sa dea asigurari ca Televiziunea publica nu ajunge in urmatorii ani intr-o situatie similara celei de acum, nu reprezinta solutii ci decizii iresponsabile. In egala masura, afirmatii ca cele care solicita desfiintarea taxei tv pe considerentul rating-ului scazut inregistrat de TVR sunt de natura a demonstra incompetenta in gestionarea situatiei Televiziunii publice", spune Valentin Jucan intr-un Apel catre Parlamentul Romaniei, remis si agentiei MEDIAFAX.

Potrivit lui Valentin Jucan, parlamentarii sunt datori sa readuca TVR in serviciul public al interesului romanilor. "Sunteti datori sa dati inapoi postului public independenta editoriala. Sunteti datori sa asigurati TVR cadrul necesar reintoarcerii acestuia catre romani, prin emisiuni in care informarea corecta, moralitatea si decenta sunt valori respectate, iar promovarea culturii nationale si a minoritatilor, a educatiei si sportului sunt repere fundamentale in functionarea postului", afirma Valentin Jucan in apelul sau.

In sensul reformarii TVR, Valentin Jucan le propune parlamentarilor sa sustina, cu responsabilitate, indexarea taxei TV, concomitent cu: plafonarea la 1% a comisionului perceput de companiile de electricitate la colectarea taxei TV; marirea capacitatii de colectarea a taxei TV prin introducerea obligativitatii companiilor de electricitate de a colecta taxa TV; eliminarea posibilitatii ca Guvernul sa poata acorda fonduri suplimentare; clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV; defalcarea bugetului TVR in favoarea consolidarii autonomiei studiourilor teritoriale; introducerea raspunderii directe a presedintelui-director general al TVR si a Consiliului de Administratie in cazurile de gestionare deficitara a bugetului televiziunii; eliminarea publicitatii la postul public de televiziune.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

Totodata, Valentin Jucan le propune parlamentarilor sa consolideze rolul si atributiile Consiliului de Administratie al TVR, prin: "modificarea legii care reglementeaza functionarea SRTv, in sensul eliminarii posibilitatii demiterii Consiliului de Administratie, in fiecare an, in situatia in care Parlamentul respinge raportul sau de activitate (respingerea raportului de activitate de catre Parlament este un simplu mecanism pentru ca politicul sa isi manifeste vointa in interiorul consiliului, implicit asupra continutului editorial); introducerea, prin lege, a unui mandat de 3-5 ani, decalat de mandatul institutiilor politice, perioada care nu s-ar suprapune cu ciclurile electorale; separarea atributiilor Consiliului de administratie de cele ale Colegiului director, asadar, a reprezentantilor publicului, desemnati de catre Parlament, de directorul general si celelalte persoane din conducerea administrativ-redactionala; introducerea, prin lege, a unor criterii clare si precise, profesionale si de probitate, pentru selectarea si desemnarea, prin votul Parlamentului, a membrilor Consiliului de administratie".

"Postul public de televiziune nu mai poate astepta, iar romanii nu mai trebuie inselati cu decizii politice care simuleaza reformarea TVR", mai declara Valentin Jucan in apelul sau catre parlamentari.

Citeste si:
CNA a prelungit pentru nouă ani licenţa audiovizuală a postului...
CNA a prelungit pentru nouă...

Apelul lui Valentin Jucan vine in contextul in care, miercuri, raportul de activitate al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) pe anul 2014 a fost respins de plenul Parlamentului, fiind demis fostul Consiliu de Administratie al Televiziunii Romane, in frunte cu Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR.

Totodata, miercuri, plenul Parlamentului a votat numirea Irinei Radu, directorul de programe al TVR, in functia de director interimar al Televiziunii Romane, pentru o perioada de sase luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.