Un om petrece in propria sa locuinta peste 40% din timpul vietii. Mai mult decat atat, casa devine refugiul absolut pentru orice persoana care are un loc de munca solicitant si isi doreste cateva ore de relaxare in timpul serii, dupa o zi de munca obositoare.

O casa nu trebuie sa aiba, insa, doar un aspect util, iar functionalitatea trebuie sa vina la pachet cu frumusetea, care sa transforme „refugiul” suprem intr-un adevarat colt de rai.

Iata ce trebuie sa faci pentru a locui intr-o casa perfecta pentru tine:

Amenajeaza gradina

Indiferent daca se afla in fata sau in spatele casei, gradina este acel loc unde te relaxezi in weekend sau dupa ce te intorci de la serviciu, in zilele cu soare. Site-urile de specialitate ofera nenumarate idei de amenajare a unei gradini, insa trebuie sa tii cont de un lucru foarte important. Daca stii cum si unde sa plantezi copacii, umbra acestora ar putea reduce costurile de energie ale aerului conditionat cu 25% si costurile de incalzire a casei in zilele friguroase si cu vant puternic cu 10%, conform publicatiei de design Element Design/Build LLC.


Redistribuie spatiul locuibil

Daca esti pus pe fapte mari si nu ti-e teama sa darami peretii, transforma doua camere mici intr-o camera mare. Standardul Uniunii Europene de suprafata pe locatar este de 36 mp, in timp ce, la acest capitol, Romania se situeaza la coada clasamentului, cu 15 mp pe locatar, dupa cum arata un amplu studiu efectuat la nivel european si publicat pe site-ul Ministerului austriac pentru Stiinta, Cercetare si Industrie. Astfel de cifre pot fi un semn ca este timpul sa renunti la camerele mici si sa te bucuri de senzatia de spatiu si confort pe care o locuinta incapatoare le poate oferi.


Decoreaza exteriorul casei

O locuinta placuta este o locuinta care arata bine. Indiferent cum se prezinta in interior casa ta, nu iti doresti sa te intorci acasa dupa o zi de munca si sa te izbeasca imaginea unor ziduri exterioare gri si plictisitoare. Ajuta gradina sa straluceasca si ofera casei tale „haina” de care are nevoie. Tencuiala decorativa se foloseste ca finisaj si se aplica pe exteriorul cladirii. Aceasta are atat un important rol estetic, cat si unul de protectie impotriva factorilor de mediu. Nu trebuie sa fii, insa, un expert in constructii pentru a face alegerea potrivita. Este de ajuns sa aruncam o privire pe Arabesque ca ne dam seama de multitudinea de tipuri de tencuiala pe care piata din Romania o pune la dispozitia potentialilor cumparatori.


Zugraveste interiorul casei
Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești confortul din locuință pe timp de iarnă
Cum să îți îmbunătățești...

Daca te-ai gandit deja la tencuiala decorativa exterioara, este timpul sa zugravesti si interiorul casei. Nu trebuie sa alegi aceeasi culoare pentru toate camerele, insa culoarea peretilor din camerele membrilor familiei tale trebuie sa reflecte personalitatea fiecaruia dintre ei. Culoarea dominanta din camera afecteaza gandurile si starile noastre emotionale, conform revistei de design si arhitectura Fresh Home. Spre exemplu, culoarea galbena simbolizeaza stralucirea soarelui si subliniaza sentimentul de fericire, culoarea violet este sinonima cu luxul si se potriveste cu o personalitate dramatica si sofisticata, in timp ce culoarea rosie ajuta la cresterea nivelului de energie al locatarului.


Termoizoleaza casa

Desi ne aflam in prima luna de toamna, iarna se apropie, iar tu ai nevoie de o casa calduroasa. In plus, investitiile de acum reprezinta economii importante in viitor, asa ca trebuie sa te gandesti la cateva aspecte foarte importante si sa treci, efectiv, la treaba. Termoizolarea interioara si exterioara este primul pas pentru a obtine un confort termic sporit. Geamurile reprezinta cel de-al doilea element important pe care trebuie sa-l iei in considerare. Daca iti doresti geamuri termopan, alege-le pe cele cu „low-e” (low emisivity), in traducere: emisie scazuta de caldura prin radiatie. Nu in ultimul rand, instaleaza o centrala termica si verifica etanseitatea acoperisului. Nu uita ca temperatura optima pentru somn este cuprinsa intre 18 si 22 de grade Celsius, conform site-ului de sanatate WebMD; mai mult, intr-o casa termoizolata, o astfel de temperatura poate fi pastrata cu cele mai mici costuri de energie.

Citeste si:
Cum să încurajezi creativitatea la locul de muncă
Cum să încurajezi...

Scapa de lucrurile inutile

Nu trebuie, neaparat, sa le arunci. Este cert, insa, ca nu trebuie sa te mai impiedici de ele si nici nu trebuie sa-ti mai ocupe spatiul pe care l-ai putea utiliza, de exemplu, pentru a creste o floare intr-un ghiveci. Cel mai simplu mod de a scapa de lucrurile inutile este trierea si aruncarea celor pe care esti sigur ca nu le vei mai folosi niciodata. Apoi, trebuie sa-ti amenajezi debaraua si sa construiesti rafturi in interior, pentru a putea „ascunde” acolo toate obiectele de care nu ai nevoie. In al treilea rand, ia in considerare construirea unei magazii in spatele casei, pe care sa o folosesti ca depozit de unelte sau alte obiecte de care nu ai nevoie in fiecare zi. Casa ta va capata un aer de locuinta aerisita, spatioasa, iar tu te vei putea juca in voie cu decoratiunile interioare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.