Peste 13.200 de pacienti infectati cu HIV erau inregistrati, la sfarsitul lunii iunie, in Romania, medicii spunand ca a crescut numarul imbolnavirilor la persoanele adulte si atragand atentia asupra unor implicatii pe care le-ar putea avea valul de imigranti.

Un numar de 13.277 de persoane infectate cu HIV erau inregistrate in Romania la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor prezentate, marti, la Galati, la o dezbatere cu tema "Infectia HIV - problematica si aspecte medico-sociale", la care au participat medici din Galati si Braila, alaturi de reprezentanti ai Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Din numarul total de pacienti cu HIV existenti la nivel national, aproximativ 900 au fost diagnosticati cu acest virus pe parcursul anului 2014, iar alti 333 in acest an. Coordonatorul Judetean al Programnului HIV/SIDA in Galati, Manuela Arbune, seful sectiei I de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Galati, a vorbit, la dezbatere, despre problemele cu care se confrunta pacientii cu HIV, precum si despre relatia medic-pacient. Manuela Arbune a atras atentia, in context, si asupra implicatiilor pe care le-ar putea avea noul val de imigranti.

"Ce apare in plus anul acesta fata de acum trei ani si poate autoritatile ar putea sa fie interesate de acest lucru, in conditiile noilor valuri de imigranti, s-ar putea cumva sa fim ceva mai solicitati pentru pacientii deja existenti in zona noastra. S-ar putea, prin statutul nostru de prima linie, de granita sa spunem, in noul context european, sa fie nevoie sa facem fata la mai multe testari, monitorizari si poate problema se redimensioneaza si in acest sens", a afirmat Arbune.

Ea a spus ca la nivel national s-a schimbat perceptia si atitudinea fata de aceasta maladie, la nivel ministerial, in sensul ca nu mai sunt probleme in privinta fondurilor destinate achizitionarii de medicamente pentru pacienti, dar exista inca anumite sincope.

"Ne putem manifesta unele nemultumiri legate de modul in care sunt gestionate aceste fonduri, in sensul achizitiilor la timp. Achizitiile se fac pentru medicamente, ele vin, dar problemele au ramas de incadrare in termenele care sunt stabilite si care sa asigure continuitatea terapiei", a spus Manuela Arbune.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Ea a atras atentia ca in ultimii ani se constata o crestere a numarului de pacienti adulti.

"Daca acum trei ani vorbeam de un procent de 80 pacienti infectati cu HIV proveniti din cohorta '88-'90, deci cu ani de nastere in acest interval, astazi proportia s-a schimbat prin descoperirea de noi cazuri... pacienti infectati pe alte cai decat calea nosocomiala pe care o cunosteam la cohorta noastra, ceea ce lanseaza provocari relatiei cu pacientii; nu mai sunt acei pacienti ascultatori, copii, asupra carora ne puteam manifesta o oarecare autoritate ca si parinti. Sunt acum pacienti mai in varsta decat noi. Sfaturile noastre nu mai rezoneaza cu varsta lor, sunt persoane adulte care doresc sa isi impartaseasca experienta acumulata, vor sa porneasca in viata, sa-si faca familii, sa isi demonstreze ca pot sa realizeze ceva, dar acest demers nu este usor", a afirmat Manuela Arbune.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Potrivit acesteia, probleme exista si pentru pacientii infectati cu HIV care se angajeaza, insa acestora le este greu sa isi desfasoare activitatea la locul de munca pentru ca trebuie sa se prezinte la spital, cel putin o data pe luna, pentru a-si lua medicamentele.

Pe de alta parte, Manuela Arbune a afirmat ca, in judetul Galati, din anul 1990 si pana in prezent, s-au inregistrat peste 700 de pacienti diagnosticati cu HIV, dintre care aproape 350 au decedat.

"M-am uitat pe raportul Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, la 30 iunie, si cumva suntem cu dinamica, in primul esalon al tarii. In primele sase luni figuram cu 8 noi cazuri diagnosticate, iar in celelalte centre din tara numarul cazurilor variaza intre 15 si 1-2 cazuri; deci noi suntem cumva in prima parte ca si dinamica a infectiilor HIV. Anul acesta am observat un numar mai mare de noi cazuri diganosticate fata de anii anteriori si nu mai vorbim de copiii din cohorta, ci de persoane adulte cu diferite cai de transmitere: droguri, MSM (men who have sex with men) si pe cale sexuala. Cumva ne aflam in momentul in care epidemia HIV tinde sa ia o noua turnura, sa se modifice ca si caracteristici, asa cum a fost si la nivel national", a declarat Manuela Arbune.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Dezbaterea a fost organizata de Asociatia Persoanelor Afectate Braila, in parteneriat cu Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) si cu sprijinul Spitalului Clinic de Boli Infectioase "Sf. Cuv. Paraschiva" Galati. In paralel, a fost programata si o intalnire pentru a aduce impreuna pacienti cu HIV din judet, medici specialisti, psihologi si reprezentanti ai asociatiei de pacienti.

"Exista permanent o nevoie a pacientilor de a avea acces, pe langa tratament, la consiliere medicala si psihologica. Pornind de la aceasta nevoie organizam intalniri in toata tara alaturi de medici, psihologi, autoritati si reprezentanti ai organizatiilor care sunt alaturi de pacienti. Tratamentul pentru infectia HIV este unul complex, de lunga durata, care poate duce la momente de descurajare, momente in care pacientul are nevoie de suport. Practic, noi aducem intr-un spatiu comun acele persoane extrem de importante pentru viata pacientilor", a declarat Iulian Petre, director executiv in cadrul Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.