Fostul ministru al Culturii Daniel Barbu a fost audiat la DNA, marti, ca martor in dosarul in care Adrian Severin este acuzat de complicitate la spalare de bani, legat de fapte care ar fi fost comise de asistentii sai Anne Juganaru si Florin Abraham, din perioada in care a fost europarlamentar.

Daniel Barbu a declarat, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ca le-a spus anchetatorilor despre dezbaterile la care era invitat, dar ca nu stia despre banii de la Parlamentul European, precizand ca cei care participau la aceste activitati nu erau remunerati.

Intrebat daca la aceste dezbateri se intalnea cu Adrian Severin, Daniel Barbu a spus ca nu a avut nicio legatura cu acesta, ci doar cu Anne Juganaru. "Cu domnul Severin nu am avut absolut nicio legatura. Nu stiu daca (Anne Juganaru, n.r.) era asistenta domnului Severin, era directorul executiv al Institutului Social Democrat. Organiza dezbateri, mese rotunde, la care am participat intotdeauan cu placere. (...) Nu avem niciun fel de cunostinte despre fonduri. Eu am spus doar despre activitatile academice la care am participat, care au fost foarte interesante si asta a fost tot. Eram invitat ca profesor universitar. Participam la doua, trei luni la o masa rotunda, o dezbatere", a spus Daniel Barbu.

Procurorii DNA l-au anuntat pe Adrian Severin, in 17 iulie, ca este urmarit penal pentru complicitate la spalare de bani, in forma continuata. In cadrul anchetei, pe bunurile bunurile si conturile lui Adrian Severin a fost pus sechestru pana la suma de 436.663 de euro. In acelasi dosar, Anne Juganaru si Florin Abraham, asistenti ai lui Adrian Severin in perioada in care acesta era europarlamentar, sunt urmariti penal pentru spalare de bani, in forma continuata, scrie MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, in perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte, din Parlamentul European, un numar de 20 de contracte de consultanta cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii.

Citeste si:
Inalta Curte a respins contestatia in anulare depusa de Adrian...
Inalta Curte a respins...

"In perioada respectiva, singurele activitati inregistrate de societatile in cauza au fost cele in relatia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care facea parte. Ulterior, societatile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar in prezent toate figureaza ca fiind radiate din Registrul Comertului", sustin procurorii.

In aceeasi perioada, Adrian Severin, cu intentie si in urma intelegerii cu suspectii Anne-Rose-Marie Juganaru, Florin-Leontin Abraham si o alta persoana, a actionat in vederea disimularii originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontarile frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferuri succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de catre societatile din grup catre o fundatie, prin incheierea unor contracte fictive de pregatire si instruire a personalului, mai spun anchetatorii.

Citeste si:
Ministrul Dezvoltarii, la DNA: "Este o minciuna faptul ca am fost invi
Ministrul Dezvoltarii, la...

Procurorii sustin ca din actele de urmarire penala a rezultat faptul ca platile efectuate nu au la baza operatiuni reale. "Pentru a da o aparenta de legalitate transferurilor efectuate, suspectii au convenit disimularea acestora sub forma platii unor servicii de pregatire profesionala a angajatilor, desi aceeasi angajati ai societatilor in cauza au fost angajati si la fundatia respectiva, iar obiectul contractelor incheiate pentru justificarea platilor este similar. Mai mult, numerele de ordine ale contractelor incheiate de fundatie cu societatile in cauza sunt consecutive, ceea ce indica faptul ca nu au existat contracte incheiate si cu alti potentiali beneficiari ai unor astfel de cursuri. In plus, o parte din platile facturate de fundatia respectiva catre societatile comerciale «beneficiare» era ulterioara incheierii raporturilor de munca cu acei salariati, acestia fiind angajatii unei alte societati din grup, la momentul respectiv", au precizat anchetatorii.

Citeste si:
Laura Codruta Kovesi a primit titlul de "Femeie la putere"
Kovesi a primit titlul de...

Pe 19 iulie 2012, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Anne Juganaru, George Vadim Tiugea - asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat si administrator SC Head Hunting Professional SRL, si Mihail Raducu Juganaru, asociat si administrator la SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat la SC Afla Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, in scopul obtinerii de fonduri europene.

Intr-un alt dosar, in 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat sa primeasca 100.000 de euro pentru a depune amendamente in comisiile de specialitate ale PE, in sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Citeste si:
Perchezitii DNA la PSD Arad
Perchezitii DNA la PSD Arad

In schimbul banilor, Severin ar fi acceptat sa voteze impotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, acestea fiind in realitate reporteri de la Sunday Times.

Dosarul este judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.