Senatorul Dan Sova a venit, luni, la instanta suprema, unde vor fi luate in discutie masurile preventive din dosarul "Turceni-Rovinari", in care este acuzat alaturi de premierul Victor Ponta si de seful Completului Energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel.

Dan Sova nu a facut declaratii la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), unde a venit insotit de avocatul sau.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, premierul Victor Ponta nu a venit la ICCJ, iar surse judicare spun ca acesta ar urma sa fie reprezentat de un avocat. De altfel, premierul Victor Ponta este prezent la sedinta Comitetului Executiv al PSD, in care se discuta despre situatia acestuia la conducerea Guvernului, dupa ce a fost trimis in judecata, scrie MEDIAFAX.

Judecatorul de camera preliminara de la instanta suprema ia in discutie, de la ora 12.00, masurile asiguratorii si preventive dispuse de procurori in dosarul "Turceni-Rovinari".

Judecarea dosarului "Turceni-Rovinari", in care sunt acuzati premierul Victor Ponta si senatorul Dan Sova, are loc in aceeasi zi in care in Comitetul Executiv National al PSD se va discuta, printre altele, si sustinerea premierului dupa trimiterea in judecata.

Magistratul Cristina Rotaru, de la ICCJ, care trebuia sa analizeze dosarul premierului Victor Ponta, in 18 septembrie, in camera preliminara, s-a abtinut, ea fiind judecatorul care in dosarul "Trofeul calitatii" a decis, in opinia separata, achitarea lui Adrian Nastase. Astfel, dosarul a fost din nou repartizat aleatoriu, unui alt judecator, fiind stabilit primul termen pentru 21 septembrie.

In 17 septembrie, premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

In acelasi dosar, Dan-Coman Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", in prezent senator, va fi judecat, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Sova a fost trimis in judecata sub control judiciar.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

Procurorii i-au trimis in judecata, in libertate, si pe Laurentiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata, si Laurentiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obtinut de la SCA "Sova si Asociatii" suma 181.439,98 de lei, pentru activitati care, in realitate, nu s-au efectuat.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Procurorii DNA spun ca in 30 august 2007 intre SCA "Sova si Asociatii", reprezentata de Dan-Coman Sova si Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a incheiat o "conventie de conlucrare profesionala", avand ca obiect "conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea".

Conventia a fost incheiata pe o perioada nedeterminata, in aceasta fiind ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar Victor Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 de euro, pentru care va emite o factura lunara.

"Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007 inculpatii au hotarat suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (luna in care Sova Dan-Coman s-a inteles cu inculpatul Cristea Dumitru sa incheie un contract de asistenta juridica prevazut cu comision de succes). In data de 27 martie 2008, inculpatii au incheiat un act aditional la conventia de conlucrare profesionala, in sensul ca s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o luna inainte, cele doua complexe energetice incheiasera cu SCA Sova si Asociatii alte contracte de asistenta juridica prevazute cu comision de succes)", au aratat procurorii DNA in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Conform procurorilor anticoruptie, conventia de conlucrare a fost incheiata in luna decembrie 2008, moment in care Victor Ponta a devenit ministru.

DNA mai spune ca in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare Victor Ponta a emis, in calitate de avocat, un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA "Sova si Asociatii", care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.