Sistemul electronic al cardului de sanatate a fost intrerupt vineri, timp de aproximativ cinci ore, din cauza unei defectiuni, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spunand ca astfel de situatii nu ar trebui sa afecteze pacientii, daca se respecta normele de utilizare a documentului.

Defectiunea in sistemul electronic al cardului national de sanatate (CEAS) a aparut la ora 06.55 si a fost remediata vineri la pranz.

"Problemele la sistemul cardului de sanatate au fost remediate in jurul orei 12.00, furnizorii de servicii medicale putand utiliza cardul fara probleme. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate recomanda furnizorilor de servicii medicale ca ori de cate ori ar aparea anumite probleme in sistem, sa nu intre in panica, ci sa foloseasca pas cu pas instructiunile din normele privind cardul de sanatate", a declarat purtatorul de cuvant al CNAS, Mihaela Tanase.

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat ca pacientii nu ar trebui sa fie afectati de defectiuni la sistemul cardului de sanatate, precizand ca acestia primesc consultatii si servicii medicale atunci cand apar situatii de acest fel, asa cum este prevazut si in legislatia in vigoare.

"Funizorii aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a respecta normele de utilizare a cardului de sanatate, astfel incat niciun pacient sa nu aiba de suferit in aceasta situatie", a spus Vasile Ciurchea.

Potrivit normelor de utilizare, postate pe site-ul CNAS, dupa introducerea cardului in cititor, se tasteaza PIN-ul de catre asigurat, iar sistemul este pregatit sa pastreze amprenta de timp si numarul de card folosit, fiind inregistrat serviciul prestat, in aplicatie de furnizori. De la momentul repunerii in functiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate si operate in aplicatie de furnizori trebuie incarcate in Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), in limita a 72 de ore, scrie MEDIAFAX.

Astfel, toate serviciile prestate si operate in sistem vineri, de la ora 06.55 pana la remedierea defectiunii, se vor valida in PIAS pe baza amprentei de timp si a numarului de card, au precizat sursele citate.

Citeste si:
Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 octombrie. Pentru ce se...
Începând cu 1 octombrie,...

"Normele de utilizare stipuleaza clar comportamentul furnizorilor de servicii medicale in astfel de situatii", a mai spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Serviciile medicale sunt acordate, incepand din 1 septembrie, doar cu cardul de sanatate. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta.

De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale, acordate indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.