Pretul gazelor se va reduce, la 1 iulie 2016, cu pana la 10%, datorita evolutiei internationale a tarifelor, a declarat joi, la conferinta Mediafax Talks about Energy, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

"Pe moment, asa cum a evoluat consumul in Romania, este suficienta productia de gaze din intern. Dar, pentru perioada de iarna, noi am estimat ca din punct de vedere al sigurantei sa stabilim un minim de 3% care sa fie importat pentru consumatorii casnici. Pretul gazului la nivel international a inceput sa scada, fiind legat de pretul titeiului, ceea ce ne face sa credem ca anul viitor o sa ne intalnim pe piata cu preturi mult mai mici decat cele care sunt in acest moment. Estimam ca de la 1 iulie (2016, n.r.), pretul gazului, deci ne referim doar la pretul gazului din cadrul facturii, nu si la celelalte preturi asociate, poate sa scada pana la 10%", a afirmat Havrilet.

Astfel, de la 130 de lei in prezent pretul unui MW se va reduce cu 13 lei, dupa cresterile de preturi din ultimii ani determinate de procesul de liberalizare, mentioneaza Havrilet.

"Noi am creat un sistem de asa numit an gazier (...) si vom discuta despre noul pret in care estimam evolutia evenimentelor din piata energetica - aici ma refer in primul rand la faptul ca productia de energie electrica din gaze naturale a scazut, pentru ca au fost aduse in piata surse regenerabile de energie. De asemenea, exista o preocupare constanta la nivel de proiect al utilizarii aparatelor consumatoare de gaz cu eficienta, cu scaderea consumului, ceea ce a scazut cererea generala. Cererea generala fiind scazuta, si producatorii internationali se precupa pentru scaderea pretului", a aratat Havrilet.

De altfel, Gazprom a scos la licitatie in ultima saptamana o cantitate de 3,2 miliarde metri cubi, din care a vandut doar un miliard de metri cubi, la un pret de 240 de dolari, foarte aproape de pretul intern de productie din Romania.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

"In ultimii ani, pretul a evoluat in sens crescator, pentru ca preturile au fost reglementate, prin liberalizare ele se duc spre zona de piata libera, ceea ce a dus la o aliniere la preturile internationale, care erau mult mai mari acum 4-5 ani. Acum aceasta descrestere va intra benefic si in zona consumatorului din Romania", a afirmat seful ANRE.

El a mai spus ca ieftinirea nu are legatura cu faptul ca anul viitor vor avea loc alegeri, ci cu evolutia pretului international al gazelor.

Saptamana trecuta, Havrilet a declarat pentru MEDIAFAX ca Romania va importa in acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, insa de anul viitor ar putea renunta la importuri, intrucat productia interna ar fi capabila sa asigure integral consumul. Productia interna este asigurata de compniile Romgaz si OMV Petrom.

Cea mai recenta modificare a tarifelor la gaze a avut loc la 1 iulie, cand preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale catre clientii casnici, categorie in care este inclusa si populatia, au crescut cu 11%.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

ANRE a anuntat atunci ca pana la finalul anului nu va fi operata o noua majorare de preturi, avand in vedere ca nu vor fi costuri suplimentare pentru asigurarea consumului in sezonul rece, comparativ cu anii anteriori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.