Din ce in ce mai multi medici din Romania aleg sa se angajeze in strainatate din motive care tin de nivelul de salarizare, de beneficiile si de dotarile de top ale spitalelor.

Peste 20.000 de medici au plecat din Romania incepand cu anul 2008. Principala nemultumire este legata de nivelul salarial din tara noastra, dar si de conditiile precare din unitatile sanitare de stat. Destinatiile favorite pentru un medic sau asistent medical roman sunt Franta, Anglia si Germania, conform datelor Colegiului Medicilor din Romania.

Majorarea salariilor, un semn bun pentru medici



Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta, la 26 august, majorarea cu 25% a salariilor angajatilor din sistemul public medical. „Masura a fost luata de Guvern in scopul cresterii motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate”, a precizat Guvernul intr-un comunicat.

Mai mult decat atat, de la 1 ianuarie 2016, salariile din sistemul public de sanatate vor fi majorate cu inca 25%. Cu toate acestea, salariul unui medic sau asistent medical generalist va ramane cu mult sub cele oferite in Occident, care se ridica si la suma de peste 80.000 de euro pe an, conform ibtimes.com.

Oportunitatile rasar de unde nu se asteapta nimeni

Nici cei mai importanti manageri din sistemul medical privat nu au cuvinte de lauda cu privire la asistenta medicala din Romania si la adresa serviciilor de sanatate din tara noastra. Fondatorul retelei private de sanatate Regina Maria, Wargha Enayati, a raspuns unor intrebari pentru Medijobs, un serviciu adresat angajatilor si angajatorilor din domeniul medical. Acesta considera ca, in prezent, sistemul romanesc de sanatate este rudimentar insa ofera o serie de oportunitati care sunt mai putin vizibile la prima vedere. In opinia managerului, inexistenta unui sistem de asigurari medicale, precum si solutia unui abonament individual pentru pacienti reprezinta o oportunitate, intrucat, in perspectiva, nivelul calitativ al serviciilor medicale poate creste foarte mult, iar tendinta se poate transfera in randul institutiilor medicale din sistemul public.

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Mirajul emigrarii va disparea

Oportunitatile par, astfel, de partea celor care vor ramane in tara si vor creste o data cu piata, iar specialistii vor fi din ce in ce mai putin atrasi de mirajul locurilor de munca din strainatate, deoarece vor gasi in Romania mai multe locuri de munca si salarii mult mai motivante decat cele din prezent.

„Din punct de vedere financiar va fi mai bine si vor exista posibilitati de a lucra in medii profesioniste, atat in domeniul privat, cat si in cel public. Cine poate sa reziste, sa reziste, pentru ca the future looks bright!", a declarat Wargha Enayati.

Managerul le-a transmis un mesaj tuturor absolventilor de facultati din domeniul medical din Romania, care, in opinia sa, vor avea, in viitor, mult mai multe posibilitati de dezvoltare profesionala si financiara decat in prezent: „Acestia trebuie sa depaseasca faza de specializare si sa ramana in tara!”.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.