Persoanele care neaga crimele comunismului risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani, in timp ce initierea si aderarea la organizatii cu carater comunist ar urma sa fie pedepsita cu inchisoare de la 3 la 10 ani, potrivit unei propuneri legislative initiate de senatorul independent Valeriu Todirascu.

Valeriu Todirascu a depus la Senat proiectul de lege privind interzicerea organizatiilor, simbolurilor si faptelor cu caracter comunist si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, argumentand ca, desi comunismul a fost condamnat "ferm" de presedinte, in 18 decembrie 2006, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul prezentat de sef statului nu a produs niciun fel de efecte juridice.

"Pana acum, aceasta condamnare nu a avut si consecinte juridice. Doar de curand s-au deschis procese penale impotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, inca, cu hotarari definitive. Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului roman prin OUG nr.31/2002, actualizata prin Legea nr. 217/2015, care priveste interzicerea organizatiilor, simbolurilor si faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi", se arata in expunerea de motive.

Senatorul spune ca ideologia comunista nu este mai putin condamnabila decat fascismul, astfel incat se impune un tratament juridic egal. "Ideologia si crimele comunismului nu sunt mai putin condamnabile decat cele ale fascismului. Legislatia romana trebuie sa prevada masuri asemanatoare celor adoptate impotriva idelolgiei fasciste, pentru a evita, in tara noastra, propaganda comunista si reaparitia unor organizatii de tip comunist. In acest scop, se promoveaza prezentul proiect legislativ, avand ca model Ordonanta de urgenta nr. 31 din 13 martie 2002, actualizata prin LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015”, arata senatorul Valeriu Todirascu, in proiectul de lege depus la Senatul Romaniei.

Potrivit initiativei legislative, cei care neaga, contesta, aproba, justifica sau minimalizeaza, in mod evident, prin orice mijloace, in public, crimele comunismului ori a efectele acestuia vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Todirascu mai propune ca promovarea, "in public, a cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si fapta de a promova, in public, idei, conceptii sau doctrine comuniste (...)" sa fie pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi".

Pedepsele sunt mai aspre pentru cei care initiaza sau constituie organizatii cu caracter comunist, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup, infractiune care ar trebui sa se pedepseasca, in opinia initiatorului, cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Nu vor fi, insa, pedepsite personale care au comis aceste infractiuni "daca denunta autoritatilor organizatia, inainte ca aceasta sa fi fost descoperita si sa se fi inceput savarsirea vreuneia dintre infractiunile care intra in scopul grupului".

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

De asemenea, daca persoana care a savarsit una dintre faptele incriminate in proiectul de lege "inlesneste, in cursul urmaririi penale, aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a unuia sau mai multor membri ai unui grup infractional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate" , acesta nu va fi pedepsita.

Proiectul de lege mai arata ca nu vor fi incriminate confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri comuniste si utilizararii in public a simbolurilor comuniste sau distribuirea si punerea la dispozitia publicului, in orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste, daca acestea sunt "savarsite in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei sau in scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public".

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Proiectul de lege depus de senatorul Valeriu Todirascu va ajunge in dezbatere la comisiile de specialitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.