Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, spune ca musulmanii care traiesc in Bucuresti au nevoie de o moschee, insa de una normala, nu supradimensionata, care ”sa epateze si sa te striveasca”, eladaugand ca trebuie sa fie si reciprocitate, pentru ca si romanii isi doresc o biserica in Istanbul.

”Personal, cred ca musulmanii care traiesc in Bucuresti au nevoie de o moschee. Insa de una normala, nu de una supradimensionata, care sa epateze, care sa te striveasca, adica de o moschee pentru rugaciune, pentru viata lor spirituala. Nu stiu daca in jurul acelei moschei se prevede construirea unei scoli musulmane, dar eu cred ca nu este nevoie de asa ceva. Si acum in Bucuresti este o moschee, probabil ca numarul musulmanilor este mai mare acum, si de aceea spun ca o moschee, din punct de vedere duhovnicesc, nu ar deranja”, a declarat IPS Andrei Andreicut, intr-un interviu acordat corespondentului MEDIAFAX.

Ierarhul a mai spus ca ”trebuie sa fie asigurata si o reciprocitate, pentru ca si romanii isi doresc o biserica in Istanbul”, iar corect ar fi sa o poata construi.

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern, un teren de peste 11.000 de metri patrati pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni in Bucuresti, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat langa Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimata la patru milioane de euro. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

Protocolul prin care comunitatea musulmana din Romania primeste in concesiune terenul pentru construirea unei moschei in Bucuresti a fost semnat in 27 iulie, in document fiind mentionat ca Muftiatul Cultului Musulman trebuie sa raporteze trimestrial toate activitatile privind constructia.

Secretarul de stat Victor Opaschi de la Secretariatul de Stat pentru Culte si muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, terenul de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1.

Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat sa informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrarilor si sursele de finantare a lucrarii.

In ceea ce priveste sursele de finantare, muftiul Muurat Iusuf a declarat ca, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o alta parte a sumei va fi obtinuta din donatii.

Citeste si:
Culiță Sterp le-a dat replica oamenilor care l-au criticat în urma...
Culiță Sterp le-a dat replica...

Potrivit documentului, moscheea va avea, pe langa cladirea propiu-zisa a lacasului de cult, mai multe anexe in care va functiona un loc pentru spalari rituale, o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansand un atac extrem de dur si la adresa liderului comunitatii musulmanilor din Romania, dar si a presedintelui Recep Erodgan. Basescu a sustinut de mai multe ori ca o astfel de initiativa ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securitatii nationale, reprosandu-le responsabililor de la Bucuresti ca nu evalueaza implicatiile acestui demers.

"Probabil nu reusiti sa va imaginati o statie de metrou din Bucuresti in care, la ore de virf, un tanar credincios se detoneaza in numele lui Allah. Sau poate inteligenta nu va ajuta sa va imaginati tineri romini esuati in viata convertiti la islamism si trimisi in tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan si reveniti in Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arata fostul sef al statului, intr-o postare pe Facebook.

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

De celalalta parte, seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, a afirmat ca proiectul este unul pasnic si ca nu intelege de ce s-a transformat "intr-o polemica politica". Acesta s-a declarat dezamagit de afirmatiile lui Traian Basescu, sustinand ca fostul sef al statului stia din vremea de cand era in functie "de acest acord intre statul turc si statul roman pentru construirea unei moschei". Muftiul afirma ca de 10 ani de cand conduce comunitatea turco - tatara se discuta despre construirea unei moschei in Bucuresti.

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania se afla la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara sunt localizati in Dobrogea.

Citeste si:
Alexandra Stan, ajutor pentru victimele cutremurelor din Turcia:...
Alexandra Stan, ajutor pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.