Scriitor si doctor in psihologie, Aurora Liiceanu a declarat pentru MEDIAFAX ca ar fi "foarte dispusa" sa renunte la titlul de doctor, subliniind ca profesia este cea mai importanta si nu diplomele, ca "traim intr-o tara plina de doctori, de maculatura intelectuala".

"As fi foarte dispusa sa fac acest gest", a declarat pentru MEDIAFAX Aurora Liiceanu, in replica la propunerea lansata marti de scriitorul Andrei Plesu catre toti cei care detin titluri de doctor - de a si le suspenda pana cand vor face acest lucru toti cei care au plagiat, scrie MEDIAFAX.

"Nu trebuie uitat ca, pana nu demult, pentru acest titlu de doctor se primeau 15 procente in plus la salariu. Legea n-a mai existat, dar sigur ca a fost valabila si in perioada domnului Ponta, deci e complicat. Ii retragi titlul, dar ii iei banii dinapoi? Nu s-a spus nimic despre asta. Oamenii nu stiu si despre acest procent binefacator din punct de vedere financiar pentru cei care au titlul de doctor", a mai spus Aurora Liiceanu.

Psihologul este de parere ca, "in momentul in care ai de toate, te gandesti ca vrei si titluri", comparand titlul de doctor cu un fel de noblete spirituala, acesta "fiind dorit de oamenii care au foarte multi bani".

"Fara indoiala, atata vreme cat oamenii se pot impune in spatiul social ca persoane si nu ca titluri, atunci se poate renunta foarte usor la unul. Eu consider ca profesia este cea mai importanta, titlul - il pui sau nu alaturi, dar formatia este esentiala. Ce poti face cu diploma de doctor cand esti coleg cu Mischie (Nicolae, profesor doctor in istorie, n.r.) sau altii? Nu te dai deoparte? Nu-ti rupi diploma?"
, a mai declarat Aurora Liiceanu.

"Aceasta fabrica de doctorate este absolut abjecta. Sunt cu totul de acord sa arunc diploma la gunoi, pentru ca e o diferenta foarte mare intre cum si-au dat unii doctoratul si cum l-au luat altii. Doctoratul presupune studiu, dedicatie pentru o tema, iar eu nu pot sa cred ca poti face o droaie de lucruri si doctorat in acelasi timp. Toti care au facut doctoratul in timpul muncii stiu ca ceea ce faceai la slujba era verisor primar, daca nu chiar frate geaman cu schema doctorala. Practic, nu se punea problema ca dimineata prasesti si seara asculti muzica", a mai spus Aurora Liiceanu.

"Sunt scarbita. Traim intr-o tara plina de doctori, de maculatura intelectuala",
a concluzionat Liiceanu, in prezent cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie "Constantin Radulescu - Motru" din cadrul Academiei Romane.

Citeste si:
Unele spitale funcționează la cotă de avarie, din lipsă de specialiști
Unele spitale funcționează la...

Scriitorul Andrei Plesu a lansat, marti, in cadrul unei dezbateri care a avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social pe tema plagiatului, o idee catre cei care au titluri de doctor, spunand ca ar putea cu totii sa isi depuna aceste titluri si ca "pana nu le depun toti cei care au plagiat sau pana nu se corecteaza acest lucru ne suspendam aceasta calitate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.