Victor Ponta a declarat ca sedinta CSAT in care se va discuta despre criza refugiatilor va avea loc, cel mai probabil, saptamana viitoare, cand se va decide asupra cotei de refugiati, adaugand ca, in opinia sa, Romania nu poate accepta mai mult decat capacitatea sa de 1.500 de locuri.

Totodata, Victor Ponta a declarat, privind obligatia Romaniei de a primi imigranti, ca, daca UE cere "solidaritate" si impune astfel de cerinte, trebuie sa ofere tarii noastre si drepturile care i se cuvin.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, la finalul sedintei conducerii PSD, ca, cel mai probabil, CSAT va avea loc saptamana viitoare, cand se va decide asupra pozitiei Romaniei si a cotelor de refugiati. "CSAT va decide. Opinia mea v-am spus-o: nu putem primi mai mult decat suntem pregatiti, adica 1.500", a spus Ponta, precizand ca din cele 1.500 de locuri 200 sunt deja ocupate.

El a adaugat ca a vorbit initial cu presedintele, dar pe partea logistica s-a consultat mai mult cu ministrul de resort. De asemenea, Ponta a spus ca s-a consultat cu premierul sarb si luni se va consulta si cu premierul bulgar, pentru ca doreste ca Romania sa aiba o pozitie consolidata, alaturi de statele europene, dar mai ales, alaturi de statele din regiune, scrie mediafax.

Seful Executivului a mai spus ca este nevoie de solidaritate in Europa, ceea ce inseamna ca avem si drepturi si responsabilitati comune, adaugand ca abia acum se vede ce "nedreptate" i s-a facut Romaniei atunci cand nu a fost primita in Schegen. In opinia sa, statele europene trebuie sa identifice solutii pentru a indeparta cauzele care stau la baza crizei si pentru a stopa fenomenul.

Premierul Victor Ponta a mai declarat luni, privind obligatia Romaniei de a primi imigranti, ca, daca UE cere "solidaritate" si impune astfel de cerinte, trebuie sa ofere tarii noastre si drepturile care i se cuvin, observandu-se astfel "nedreptatea" care se face in printa aderarii la spatiul Schengen.

"Romania trebuie sa fie o tara europeana si sa fie solidara cu tot ceea ce se intampla in Europa. Solidaritate inseamna drepturi si obligatii, adica avem aceleasi obligatii cu celelalte tari, trebuie sa avem si aceleasi drepturi. Iata ca acum poate se constata ce nedreptate s-a facut Romaniei cu Schengen. Si daca suntem solidari la obligatii suntem solidari si la drepturi si tocmai tarile care acum ne cer sa fim solidari in problema refugiatilor sunt tarile care ne-au tot amanat cu Schengen", a spus Ponta, precizand ca aceasta va fi si pozitia Guvernului in negocierile cu statele membre.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Premierul a spus ca nu se pune problema unei "conditionari" in a accepta imigranti doar daca Romania va intra in spatiul Schengen, insa este o problema asupara careia tara noastra atrage atentia.

"Sa spunem un lucru pe care toata lumea il constata azi, ca vrem sa fim solidari cu tarile europene la obligatii si la drepturi, se intelege foarte clar", a subliniat prim-ministrul.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminica seara, ca nu s-a luat nicio decizie oficiala privind cotele de refugiati, adaugand ca informatiile din presa internationala potrivit carora Romaniei ii revin 7.000 de refugiati sunt speculatii. El a mai afirmat Romania va lua o decizie dupa ce Comisia Europeana va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de solutionare a actualei crize.

"Dupa ce vom vedea planul Comisiei Europene, vom avea o discutie foarte serioasa, intr-un format interinstitutional, pentru ca Ministerul de Externe nu are o competenta exceptionala in aceasta chestiune. Si este firesc ca nu s-a luat inca o decizie, pentru ca nu avem inca baza de discutie. Aceasta baza trebuie sa fie analizata si trebuie sa vedem care este criteriul dupa care se va face o astfel de distributie intre statele membre. Trebuie luata in considerare si capacitatea statelor membre de a primi astfel de persoane, capacitatea de integrare a lor in societatea statului respectiv", a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu, la Digi 24 TV.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Potrivit acestuia, la finalul acestei analize, "se va face un mandat solid, care sa fie insusit de toti factorii de raspundere ai statului".

Aurescu a mai afirmat ca desi presa internationala a avansat o serie de cote, care ar urma sa revina statelor membre UE, "aceste cifre nu au fost comunicate oficial niciunuia dintre statele membre. Scurgerile acestea doar cu privire la cote nu ne ajuta in luarea unor decizii. Aceste cifre raman, deocamdata, la nivel de speculatii".

Premierul Victor Ponta a declarat joi, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit caruia Romania ar urma sa preia 7.000 de imigranti, ca nu exista la Guvern niciun document oficial cu privire la aceasta cifra.

Romaniei i-ar reveni sa primeasca 6.937 de refugiati, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost intocmit de lideri europeni in vederea distribuirii a 160.000 de refugiati pe continent, scria joi site-ul tabloidului britanic Daily Mail, invocand un document "divulgat" in presa.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.