Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, considera ca tinerii sunt cei mai afectati de actuala criza spirituala, acestia fiind debusolati, fara ideal, fara dorinta de a studia sau munci, principala preocupare intelectuala sau culturala a unora dintre ei reducandu-se la navigarea pe internet.

PF Daniel a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la ceremonia de deschidere a "Intalnirii tinerilor din Europa", desfasurata in fata Catedralei Mitropolitane, ca lumea materiala, "limitata si trecatoare, este folosita in mod egoist ca si cand ar fi singura sursa de fericire a omului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cand lumea aceasta materiala, limitata si trecatoare, este folosita in mod egoist ca si cand ar fi singura sursa de fericire a omului, atunci se produce in societate o profunda criza spirituala, iar tinerii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectati. Intr-o societate secularizata, unde credinta si valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociata cu responsabilitatea, foarte multi tineri sunt debusolati, fara ideal, fara dorinta de a studia, fara dorinta de a munci, preferand sa fie mereu ajutati financiar de catre parinti. Sunt tot mai multi tineri a caror principala preocupare intelectuala sau culturala se reduce la navigarea pe internet, iar din acest motiv multi devin victime ale manipularii de tot felul, indusa de o anumita media, care promoveaza senzationalul si non-valorile", a spus patriarhul BOR.

Potrivit acestuia, printre aspectele crizei spirituale de astazi se numara tensiunile dintre oameni, dintre bogati si saraci, dintre oamenii violenti si oamenii pasnici, dintre oamenii avari si oamenii generosi, dintre oamenii cinstiti si cei corupti.

"In societatea europeana individualista de azi, tot mai multi tineri barbati nu se casatoresc, iar tot mai multe femei tinere nu doresc sa dea nastere copiilor. De aceea, Europa este singurul continent care astazi imbatraneste. La multi tineri se constata o ignoranta spirituala sau o abordare superficiala a informatiilor care privesc activitatea bisericii sau viata spirituala", a mai spus PF Daniel.

Patriarhul BOR considera ca aceasta criza de ideal si de orientare spirituala a vietii umane, care strabate in mod dramatic societatea europeana, "reprezinta pentru Biserica o provocare si o mobilizare de a se ocupa mai mult de problemele si aspiratiile tinerilor".

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

"Dificultatile cu care se confrunta tinerii in societatea contemporana sunt atat de natura economica - saracia materiala, somajul, deruta profesionala, nesiguranta zilei de maine, deprimarea, cat si de ordin moral - libertinaj, violenta, droguri, alcoolism, trafic de fiinte umane, sau de ordin spiritual religios - sectarismul, fanatismul si prozelitismul religios. In fata acestor probleme, Biserica este chemata sa acorde o atentie deosebita tinerilor, aparand inocenta, sinceritatea, curajul, dorinta de innoire si toate valorile acestei varste", a sustinut PF Daniel.

Acesta a subliniat ca este absolut necesara o lucrare pastoral misionara a Bisericii mai intensa si mai vasta, de sustinere a tinerilor, elevi, studenti, a tinerilor casatoriti, a tinerilor care lucreaza mult desi primesc bani putini, a tinerilor someri care nu mai au un loc de munca, "oferindu-le tuturor acestora asistenta spirituala, pastorala si social caritabila, atat celor din Romania, cat si celor din afara granitelor acesteia".

Citeste si:
10+ descoperiri fascinante care ne-au pus pe ganduri in 2019
Lumea in schimbare: 10+...

"Suntem chemati, astazi, sa ajutam tinerii saraci care sunt in situatia de a abandona studiile, tinerii care sunt nevoiti sa emigreze in alte tari pentru aflarea unui loc de munca si a unui trai mai bun. Sa invatam sa daruim tinerilor si copiilor orfani mai multa dragoste frateasca si parinteasca, mai ales celor abandonati de familie si societatea individualista, sa lucram impreuna pentru intensificarea iubirii parintilor fata de copii si a copiilor fata de parinti, precum si a prieteniei si iubirii curate si a respectului dintre tineri pastrand dreapta credinta", a mentionat patriarhul BOR.

PF Daniel este de parere ca, astazi, Biserica, scoala si familia trebuie sa conlucreze mai mult in vederea realizarii unei educatii integrale, stiintifice si spirituale, profesionale si morale, in special pentru cresterea copiilor si a tinerilor in dreapta credinta, iar tinerii sa fie invatati "sa afle in rugaciune izvorul iubirii curate".

Citeste si:
PF Daniel: Darul bucuriei Nasterii Domnului, impartasit cu saracii
PF Daniel: Darul bucuriei...

Patriarhul BOR va participa, sambata, la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, la conferinta "Relatiile interpersonale in lumina relatiei noastre cu Dumnezeu”, iar duminica va oficia Liturghia solemna la Catedrala Mitropolitana, scrie MEDIAFAX.

La ceremonia de deschidere a "Intalnirii tinerilor ortodocsi din Europa”, desfasurata in fata Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca in fata a catorva mii de tineri, au mai asistat mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, prefectul Gheorghe Ioan Vuscan, primarul Emil Boc, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, fostii ministri Ioan Rus si Aurelia Cristea, rectori ai universitatilor clujene. La "Intalnirea tinerilor ortodocsi din Europa”, care are loc in perioda 4 - 7 septembrie la Cluj-Napoca, participa peste 5.000 de tineri din 17 tari.

Citeste si:
Patriarhul Chiril al Rusiei vine in vizita la Bucuresti
Patriarhul Chiril al Rusiei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.