Primarul comunei mehedintene Godeanu, Ion Gheorgheci, si un consilier de la APIA Mehedinti au fost trimisi in judecata de DNA, dupa ce functionarul, care este sotia unui alt edil din judet, l-ar fi ajutat pe Gheorgheci sa obtina fonduri nerambursabile prin folosirea de documente false.

Potrivit unui comunicat transmis de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a primarului comunei Godeanu, Ion Gheorgheci, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), inselaciune (5 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale), fals material in inscrisuri oficiale (21 acte materiale) si uz de fals (3 acte materiale), toate in forma continuata.

De asemenea, a fost trimisa in judecata si Nutica Gidea, consilier principal la APIA Mehedinti, sotia primarului comunei Bilvanesti, Anghel Gidea, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la inselaciune (5 acte materiale), instigare la infractiunea de fals intelectual (6 acte materiale), fals material in inscrisuri oficiale (3 acte materiale) si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (21 acte materiale), toate in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in perioada 2009-2013, Gheorgheci Ion, primarul comunei Godeanu, prin folosirea de documente false, a solicitat si obtinut de la APIA - Centrul Judetean Mehedinti, in numele tatalui sau, fonduri nerambursabile din bugetul national si bugetul Uniunii Europene, in valoare totala de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafata de 198 de hectare. ”In activitatea sa infractionala inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatei Nutica Gidea, cea care a intocmit diverse documente si i-a furnizat informatii, «servicii» pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate, respectiv circa 500.000 de lei”, potrivit DNA.

Conform sursei citate, Gidea l-a determinat pe primarul Gheorgheci sa intocmeasca in fals o serie de inscrisuri - adeverinte si tabele. "Astfel, pe adeverintele ce poarta stampila Primariei comunei Godeanu si depuse de Gheorgheci Ion in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile, inculpata a facut mentiuni nereale si l-a determinat pe acesta sa intocmeasca registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document tinut in paralel si care contine mentiuni necorespunzatoare adevarului, in vederea justificarii suprafetelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Potrivit DNA, in anul 2014, in urma unor verificari facute de APIA - Directia antifrauda control intern si supracontrol, Gidea l-a determinat si l-a ajutat pe Gheorgheci sa intocmeasca 16 inscrisuri intitulate "declaratie" si cinci inscrisuri intitulate "chitanta", acte depuse ulterior la APIA.

Documentele respective erau scrise de mana, din acestea reiesind ca cinci, respectiv 16 persoane i-ar fi vandut ori incredintat utilizarea unor suprafete de teren, pe o perioada nedeterminata, scrie MEDIAFAX.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, s-a constituit parte civila in acest caz cu suma de 1.426.983,89 lei. In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin primarului Gheorgheci Ion si consilierului APIA Nutica Gidea.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinti, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Consilierul APIA Nutica Gidea a fost retinuta in 28 iulie, fiind ulterior pusa sub control judiciar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.