Aproximativ 180 de salariati de la IAR Ghimbav au declansat, joi, un protest spontan in fata societatii, refuzand sa intre la lucru, intre orele 7.00 si 9.00, angajatii sustinand ca sunt nemultumiti ca li se incalca dreptul la negocierea colectiva, inclusiv la negocierea salariilor.

Aproximativ 180 de salariati de la IAR Ghimbav au declansat, joi, un protest spontan in fata societatii, refuzand sa intre la munca, intre orele 7.00 si 9.00, angajatii sustinand ca sunt nemultumiti ca li se incalca dreptul la negocierea colectiva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul de sindicat al angajatilor, Suba Arpad, a precizat, intr-un comunicat, ca salariatii sunt nemultumiti de faptul ca "le-a fost restrictionat in mod evident dreptul de a negocia si, echivalent, dreptul la actiuni colective". Cei aproximativ 180 de angajati care urmau sa intre in primul schimb au ramas la poarta timp de doua ore, cerand conducerii dreptul de a-si negocia salariile.

"Salariatii SC IAR SA reprezentati de Sindicatul ICA, care au dreptul la negocieri colective conform Constitutiei Romaniei, dar si actelor si tratatelor internationale la care Romania este parte, le-a fost restrictionat in mod evident dreptul de a negocia si, echivalent, dreptul la actiuni colective, cu privire la cel mai important obiect al negocierii colective, respectiv salariul. Astfel, Sindicatul ICA nu poate negocia clauze in contractul colectiv cu privire la cresteri salariale decat conditionate. Mai mult, in contextul in care propune spre negociere cresteri salariale in afara limitelor impuse prin actele normative nu poate declansa conflict de munca dat fiind posibila o interpretare de natura ca acest conflict ar contraveni limitarii dreptului impus prin art.157 din Legea 62/2011, respectiv s-ar putea interpreta ca pentru rezolvarea revendicarilor angajatilor este necesara adoptarea unei legi sau a unui act normativ, cu toate ca in acest caz nu este vorba de functionari publici, ci de salariati, membri de sindicat, ai unei societati comerciale“, a explicat liderul de sindicat in comunicat.

Angajatii sustin ca in cazul SC IAR SA legea reglementeaza "o situatie aberanta“, deoarece societatea nu are datorii restante, a obtinut profit in anii anteriori si se poate justifica o crestere salariala datorita cresterii productivitatii muncii.

"In cazul SC IAR SA, nu numai ca nu se poate negocia o crestere salariala mai mare decat indicele mediu de crestere al preturilor, dar se poate ajunge inclusiv la imposibilitatea onorarii unor contracte datorita unor limitari legislative care in opinia noastra incalca cadrul constitutional“
, a mai spus Suba Arpad.

Liderul de sindicat mai precizeaza ca a facut numeroase interventii la autoritati prin BNS la Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.