Fosta sefa a DIICOT a facut presiuni pentru clasarea dosarului omului de afaceri Horia Simu sub pretextul unui control al Inspectiei Judiciare (IJ) care viza dosarele vechi nesolutionate, desi acest lucru nu era real, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventiva a Alinei Bica.

Procurorii anticoruptie arata in referat ca, in iunie 2014, Alina Bica ar fi ridicat tonul la procurorul DIICOT Marius Voineag, cel ce instrumenta dosarul Cuprom, si i-ar fi cerut sa il claseze pe motiv ca speta ar fi intrat in atentia Inspectiei Judiciare sub aspectul duratei nerezonabile de solutionare.

"Dupa cateva zile, la sfarsitul lunii iunie 2014 numita Bica Alina Mihaela a efectuat din nou demersuri si acte privitoare la indatoririle sale de serviciu, respectiv i-a atras atentia asupra dosarului Cuprom care este vechi si pe un ton ridicat i-a solicitat sa solutioneze dosarul deoarece DIICOT este sub monitorizarea Inspectiei Judiciare pe dosare vechi, iar aceste demersuri au determinat redistribuirea dosarului si clasarea in data de 9 iulie 2014 ", se arata in referatul procurorilor.

In documentul citat se precizeaza ca magistratul Marius Voineag i-ar fi explicat Alinei Bica ca in dosar sunt administrate probe ce pot face posibila finalizarea cauzei cu rechizitoriu, dar ca este blocat pe moment de activitati operative in derulare, precum si de comisii rogatorii strict necesare cazului. Mai mult, Bica i-ar fi reprosat magistratului ca ca daca nu este capabil sa solutioneze urgent cazul nu este demn de functia sa in DIICOT, sustin anchetatorii in referat.

Potrivit documentului citat, in urma verificarilor efectuate de procurorii anticoruptie s-a constatat ca, in anul 2014, Inspectia Judiciara nu efectua niciun control la DIICOT care sa vizeze dosarele vechi nesolutionate. "In plus, nici un control si nicio monitorizare nu justifica si nu ofera legitimitate unei solutii dispusa intr-un dosar contrar probelor administrate. Astfel, aceasta a urmarit, in realitate, exclusiv impunerea unei solutii de clasare si aceasta poate fi singura interpretare rezonabila a dispozitiei sale data procurorului Voineag: da solutie( nu conteaza probele administrate s.n ) sau lasa dosarul altuia ( daca nu dai solutie indiferent de probe nu esti procuror DIICOT s.n )", sustin procurorii DNA in documentul citat.

Procurorul DIICOT Marius Voineag a dat o declaratie la DNA in care relateaza in detaliu contrele avute cu fosta sa sefa, depozitia acestuia fiind prezentata de anchetatori in referatul cu propunerea arestarii Alinei Bica, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Controlul dăunătorilor în sere
Controlul dăunătorilor în...

Potrivit magistratilor anticoruptie, in cele din urma, procurorul care instrumenta dosarul Cuprom a cerut redistribuirea cauzei si a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu presiunile exercitate de fosta sefa DIICOT.

Ulterior, dosarul a fost distribuit procurorului Catalin Purcarin, care a dispus clasarea in 9 iulie 2014.

Procurorul care a dat solutia in dosarul Cuprom a declarat la DNA ca nu a analizat probele deja administrate si nu a verificat stadiul acestora, precizand ca a dat solutia de clasare "deoarece s-a pus problema sa scoatem cauzele vechi, caci urma sa aiba loc un control al Inspectiei Judiciare".

"Elocvent este si faptul ca acelasi procuror Purcarin Catalin a mai dispus anterior in 2011, 2012 solutie de netrimitere in judecata fata de Simu Horia in acest dosar si care a fost infirmata, de altfel si dupa solutionarea prin clasare din 2014 s-a dispus redeschiderea urmaririi penale de catre instanta de judecata", se arata in referat.

Citeste si:
Alina Bica, condamnata definitiv la 4 ani inchisoare pentru...
Alina Bica, condamnata...

Anchetatorii noteaza si ca ”primirea sumei de 17.500 euro de catre numita Bica Alina Mihaela la data de 8 noiembrie 2014 are relevanta penala sub aspectul laturii obiective a infractiunii de luare de mita, deoarece din probele administrate pana in acest moment rezulta ca, numita Bica Alina Mihaela, prealabil primirii sumei de 17.500 euro a fost de acord cu cererea complicelui mituitorului si a acceptat sa-l sprijine pe Horia Simu pentru clasarea dosarului”.

In acest context, noteaza anchetatorii DNA, ”urmare demersurilor complicelui mituitorului Pop Serban, numita Bica Alina Mihaela a efectuat acte privitoare la indatoririle sale de serviciu si a determinat clasarea”.

DNA a anuntat, marti, intr-un comunicat de presa, ca a dispus inceperea urmaririi penale si retinerea, pentru 24 de ore, a Alinei Bica, pentru luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu, si a lui Serban Pop, acuzat de complicitate la dare de mita.

Citeste si:
Alexandru Cumpanasu: Voi sesiza Inspectia Judiciara din cadrul CSM
Alexandru Cumpanasu: Voi...

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu suma totala de aproximativ 230.000 euro (constand in doua contracte de asistenta juridica incheiate cu firmele acestuia din urma si suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), ca sa solutioneaze, intr-o maniera favorabila lui Simu, un dosar in care omul de afaceri era urmarit penal.

Simu i-ar fi dat lui Pop banii in transe, pe parcursul a opt luni, pentru ca acesta sa foloseasca suma in scopul mentionat mai sus, precizeaza procurorii DNA. Pop i-ar fi dat 20.000 de euro consilierului Alinei Bica, Ionut Mihailescu, denuntator in cauza, din care sefa DIICOT ar fi primit 17.500 de euro.

DNA arata ca, la data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, in calitate de procuror-sef al DIICOT, a primit, in mod indirect, printr-un intermediar (martor denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop.

Citeste si:
Alina Bica, condamnata la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu...
Alina Bica, condamnata la 3...

In schimbul banilor primiti, Bica a determinat inlocuirea procurorului de caz si a facut presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in cauza in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de Horia Simu, lucru care s-a si intamplat ulterior, mai arata DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.