Horia Simu a fost adus la DNA pentru a da declaratii in dosarul in care este acuzat ca i-ar fi dat 230.000 de euro fostului sef al ANAF Serban Pop, pentru ca acesta sa ofere banii altor persoane in vederea solutionarii favorabile a unui dosar, din aceasta suma Alina Bica primind 17.500 de euro.

Horia Simu este urmarit penal de DNA pentru dare de mita, in acelasi dosar fiind retinuti de procurori fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop. Omul de afaceri a fost adus la audieri din penitenciar, acesta fiind arestat preventiv in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru obtinerea unei despagubiri pentru un teren supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro, scrie MEDIAFAX.

Conform procurorilor anticoruptie, fostul sef al ANAF Serban Pop ar fi primit suma de 230.000 de euro de la Horia Simu, pentru a-i da altor persoane in vederea solutionarii favorabile omului de afaceri a unui dosar DIICOT, suma din care Alina Bica ar fi primit 17.500 de euro.

DNA anunta, marti, intr-un comunicat de presa, ca a dispus inceperea actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a Alinei Bica, pentru luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu, si a lui Serban Pop, acuzat de complicitate la dare de mita.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu suma totala de aproximativ 230.000 euro (constand in doua contracte de asistenta juridica incheiate cu firmele acestuia din urma si suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), ca sa solutioneaze, intr-o maniera favorabila lui Simu, un dosar in care omul de afaceri era urmarit penal.

”Simu Horia i-ar fi dat lui Pop banii in transe, pe parcursul a opt luni, pentru ca acesta sa foloseasca suma in scopul mentionat mai sus”, precizeaza procurorii DNA. Pop i-ar fi dat 20.000 de euro consilierului Alinei Bica, Ionut Mihailescu, denuntator in cauza, din care sefa DIICOT ar fi primit 17.500 de euro.

DNA arata ca, la data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, in calitate de procuror-sef al DIICOT, a primit, in mod indirect, printr-un intermediar (martor denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop.

Citeste si:
Alina Bica, condamnata definitiv la 4 ani inchisoare pentru...
Alina Bica, condamnata...

In schimbul banilor primiti, Bica a determinat inlocuirea procurorului de caz si a facut presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in cauza in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de Horia Simu, lucru care s-a si intamplat ulterior, mai arata DNA.

Pop si Bica vor fi dusi, miercuri, la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva pentru 30 zile. Serban Pop a fost retinut de procurori dupa ce a petrecut o jumatate de ora in sediul DNA.

Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, a declarat, la iesirea din sediul DNA, dupa ce clienta sa a fost retinuta, ca noul dosar a fost intocmit in urma denuntului formulat de Ionut Mihailescu, fostul consilier al Alinei Bica si inculpat in dosarul ANRP al acesteia, care "si-a amintit peste noapte" diverse aspecte din colaborarea sa cu fosta sefa a DIICOT.

Citeste si:
Alina Bica, condamnata la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu...
Alina Bica, condamnata la 3...

Potrivit avocatei, denuntul este unul mincinos si a fost facut de Mihailescu pentru a scapa de acuzatiile ce ii sunt aduse de procurorii DNA in dosarul ANRP. Voicu a precizat totodata ca Alina Bica nu a dat nicio declaratie in fata anchetatorilor si ca nu va mai face nicio declaratie in fata unui organ de ancheta, ci doar in fata judecatorilor, pentru ca, in opinia sa, modul in care este cercetata este abuziv.

In baza raportului intocmit de expertul evaluator, membrii Comisiei ANRP au aprobat despagubirea ilegala a lui Horia Simu, pentru terenul de peste 97.000 de metri, cu 128.276.015 de euro (1.315, 53 euro/mp), echivalentul a 466.770.763 de lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 de euro, echivalentul a 254.458.830 de lei. "Prin actiunile sau inactiunile lor constiente, inculpatii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, si la obtinerea unor foloase necuvenite in aceleasi cuantum de catre inculpatul Simu Horia", potrivit rechizitoriului.

Citeste si:
Ministrul Dezvoltarii, la DNA: "Este o minciuna faptul ca am fost invi
Ministrul Dezvoltarii, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.