Social 31 August 2015 09:45
Asa-numitele "masele de minte" se formeaza cu radacini atipice ca forma si au canale intortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel ca este recomandata scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu.

"Molarii de minte ne fac mai mult rau decat bine. O parte dintre pacienti tin mortis sa ii pastreze, in timp ce altii renunta la ei de la primele semne de cariere. Totusi, cum e indicat sa procedam cand avem probleme cu molarii de minte, mult mai celebri sub denumirea de masele de minte? Indiferent cum ii denumim, maselele de minte nu au nici o legatura cu mintea, in ciuda ideii populare ca o data ce ai acesti molari ti-a venit mintea la cap Molarii de minte sunt doar o grupa de dinti care in 80% din cazuri se formeaza cu radacini atipice ca forma, avand canale aberante si intortocheate, care nu pot fi tratate. S-au facut nenumarate cercetari in privinta lor si s-a dovedit ca ne este mai bine fara ei, decat cu ei", explica medicul Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

Mai mult, specialistii americani au propus recent extractia mugurilor, adica a acelor saculeti din care se formeaza radacina, pentru ca sunt moi si e mai putin dureros pentru pacient, a adaugat medicul. Potrivit specialistului, fiind ultimul dinte care se formeaza, acest molar are o structura diferita de a celorlalti dinti, care il face mai putin rezistent, dar si mai susceptibil de aparitia cariilor.

"Molarii de minte afecteaza foarte mult pozitia dintilor existenti pe arcade. Si cum la 13 ani toti cei 28 de dinti sunt erupti, cei patru nou aparuti in jurul varstei de 18 - 21 de ani incearca sa iasa pe arcada sau, cum nu mai au loc, raman in os si imping dintii sau radacinile dintilor invecinati. Marea problema sunt durerile, pemtru ca de la 18 ani lucrurile sunt stabilizate, osul e complet format, iar miscarea unui dinte in os este dureroasa", a mai spus Mocanu.

Asa se explica aparitia problemelor gingivale precum pericoronarita, o infectie in jurul coroanei, sau durerile insuportabile in unele cazuri cu trismus (acea contractie spastica a mandibulei care face imposibila deschiderea gurii).

"Cea mai indicata solutie in cazul acestor dinti este extractia, pentru ca dau mai multe complicatii decat beneficii.(...) Nu-i putem folosi la mestecat, nu ne putem sprijini pe ei atunci cand vrem sa construim o punte si nici nu e usor sa-i curatam"
, a adaugat medicul.

Citeste si:
Care sunt semnalele care indică o vizită la medicul stomatolog
Care sunt semnalele care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.