Social 26 August 2015 10:59
Orice furnizor de servicii medicale care va pastra la el cardul de sanatate al asiguratului si va folosi codul de acces risca sa se trezeasca cu un dosar penal, a anuntat, marti, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Cardul de sanatate, la fel, cartea de identitate sau cardul bancar sunt acte personale. Daca vrei sa dai cardul bancar cuiva sa-ti scoata banii este treaba ta. Cardul de sanatate este altceva. Este evidenta serviciului medical acordat. Utilizarea lui de catre furnizori fara ca asiguratul sa fi beneficiat de respectvul serviciu medical reprezinta furt", a spus Vasile Ciurchea.

Nimeni nu are voie sa pastreze si sa utilizeze cardul in locul titularului, a subliniat el. "Am auzit deja de furnizori unde exista cardurile asiguratilor cu codurile de acces. Ii atentionez pe toti furnizorii ca acest fapt este penal si se pedepseste in consecinta", a adaugat Ciurchea.

Cardul national de sanatate trebuia sa fie, din 1 mai, unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Intrucat nu toti asiguratii au intrat in posesia cardului de sanatate, CNAS a decis ca serviciile medicale sa fie acordate, o perioada, atat cu cardul cat si fara, scrie MEDIAFAX.

Din 1 septembrie prezentarea cardului de sanatate este obligatorie la acordarea fiecarui serviciu medical pentru asigurati, iar cei care au fost invitati sa ridice documentele si nu au facut-o nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite, decat daca sunt urgente medicale, a anuntat, marti, Vasile Ciurchea.

Economiile realizate in sistemul sanitar odata cu introducerea cardului de sanatate, de aproximativ 90 de milioane de lei pe luna, vor fi directionate, din noiembrie, catre furnizorii de servicii medicale, care vor acoperi astfel inclusiv majorarile salariale pentru personalul din sistemul sanitar, a mai anuntat seful CNAS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.