Social 23 August 2015 14:52
Magistratul Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iasi, arestat in dosarul in care este acuzat de luare de mita si spalare de bani, a contestat hotararea Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost suspendat din functie, Plenul CSM urmand sa dea o decizie luni.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, in sedinta de luni, o nota a Directiei resurse umane si organizare privind contestatia lui Emilian Eva, formulata dupa ce in sedinta Sectiei pentru procurori din 13 iulie s-a decis suspendarea magistratului din functie, ca urmare a arestarii sale preventive.

Emilian Eva, procuror la Parchetul Tribunalului Iasi, a fost arestat preventiv in 10 iulie, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), la propunerea Directiei Nationale Anticoruptie, care l-a acuzat de luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si fals in declaratii. Mandatul de arestare a fost prelungit, in august, pentru inca 30 de zile.

Potrivit procurorilor DNA, in mai-iunie 2014, perioada in care tatal procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat in Spitalul Clinic de Urgenta "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iasi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu sa faca toate eforturile profesionale "ca sa fie bine pentru toata lumea".

Ulterior acestei solicitari, in 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renuntarea la urmarirea penala fata de medicul cardiolog, care era cercetat pentru luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals si inselaciune, argumentand ca faptele nu exista. Solutia a fost dispusa la un interval de doar patru zile dupa ce dosarul i-a fost repartizat procurorului Emilian Eva.

Conform anchetatorilor, imediat dupa ce magistratul a clasat dosarul medicului, in perioada septembrie 2014 - martie 2015, Emilian Eva a cerut si a primit diverse bunuri si foloase necuvenite de la Dan Tesloianu.

"Astfel, la solicitarile numitului Eva Emilian, in lunile decembrie 2014 - martie 2015, Tesloianu Nicolae Dan i-a furnizat numitului Eva Emilian un numar de 52 de tablouri, respectiv cinci tablouri, iar acesta din urma a intermediat tranzactionarea tablourilor sus-mentionate martorului Mardarasevici Gabriel, percepand un comision de 13.000 de euro, respectiv 3.000 de euro. In acelasi interval, si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, Eva Emilian a pretins si primit de la Tesloianu Nicolae Dan, la un pret subevaluat, lucrarea «Peisaj mediteraneean», executata de R.Negelly, pentru care a platit suma de 1.000 de lei, in loc de valoarea de piata de 2.000 de lei", conform documentelor procurorilor anticoruptie.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

Anchetatorii au mai stabilit ca, in decembrie 2014, Eva i-a cerut lui Tesloianu sa identifice un nou lot de tablouri pe care voia sa le cumpere si sa le revanda. Procurorul avea, in acest sens, 20.000 de euro, bani pe care ii imprumutase de la Giani Canschi, martor in acest dosar.

"Tesloianu s-a conformat si a negociat cu numitul Vijulan Sorin achizitionarea unui numar de 12-13 tablouri, contra sumei de 15.000 de euro. Ulterior, inculpatul Eva Emilian i-a spus ca tablourile sunt false si i-a cerut in cuantumul celor 20.000 de euro, pe care sustinea ca trebuie sa-i returneze, alte cinci tablouri valoroase din colectia proprie, pe care a precizat ca i le va remite sotiei martorului Giani Canschi", se mai arata in documentele procurorilor.

In urma investigatiilor a mai rezultat ca Emilian Eva nu a restituit nici pana in prezent suma de 20.000 de euro luata cu imprumut, obtinand astfel de la medicul cardiolog, in mod necuvenit, picturi cu o valoare de piata de 20.000 de euro. Procurorii au ajuns si la concluzia ca Emilian Eva a cerut si primit de la Dan Tesloianu un tablou intitulat "Natura statica cu cesti", de Vasile Popescu si un tablou "Natura statica cu statueta de abanos", de Dimitrie Berea.

Citeste si:
Liviu Dragnea, pe marginea prăpastiei. Magistratul de la Giurgiu...
Liviu Dragnea, pe marginea...

"In data de 12 ianuarie 2015, Eva Emilian a facut demersuri la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, a obtinut un Certificat de export definitiv din care rezulta, in mod neadevarat, ca proprietarul tabloului semnat de Dimitrie Berea, ar fi fost fiica acestuia, Eva Bianca Madalina, si a trimis tabloul, impreuna cu alte doua tablouri, in Regatul Unit al Marii Britanii, in vederea valorificarii acestora", potrivit acelorasi surse.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Sursele citate au precizat ca, in perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva ar fi achizitionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau straini bine cotati pe piata de arta din Romania, pe care, in mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lasat in custodie spre evaluare la Casa de licitatie Ara Art din Bucuresti. Dintre aceste opere de arta, 16 tablouri, semnate sau executate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Piliuta Constantin, A. Popp, Oszcar Nagy, Thorma Janos si Aurel Ciupe, au fost evaluate la 81.600 de euro, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Consiliului Superior al Magistraturii își alege noul preşedinte
Consiliului Superior al...

Totodata, in perioada ianuarie - februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vanzare, pe site-ul olx.ro, cu mentiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de arta presupus a fi semnate sau executate, printre altii, de pictorii Octav Bancila, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Stefan Pelmus, Constantin Piliuta, Mircea Ciobanu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, Sabin Balasa si Jean Steriadi, solicitand suma totala de 51.800 de euro.

Din datele detinute de anchetatori mai rezulta ca, in perioada 4 februarie - 22 iunie, Emilian Eva ar fi achizitionat sau a dus tratative in vederea achizitionarii de la diverse persoane sau galerii de arta, a cerut evaluari de la persoane cu expertiza in domeniu, a restaurat, apeland la diversi pictori sau restauratori si a valorificat sau a incercat sa valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 au fost evaluate, de catre Eva si intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline si 7.500 de lei, au precizat sursele citate.

Citeste si:
Emilian Eva, plasat in arest la domiciliu
Emilian Eva, plasat in arest...

"Din analiza declaratiei de avere pe anul 2015, data pe propria raspundere, a rezultat faptul ca, inculpatul Eva Emilian a facut in cuprinsul ei mentiuni necorespunzatoare adevarului care sunt in totala contradictie cu situatia de fapt descrisa mai sus", sustin procurorii.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iasi, in prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iasi, a devenit cunoscut dupa ce l-a trimis in judecata, in decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat in baza probatoriului la 10 ani de inchisoare.

In octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sanctionat de CSM cu diminuarea indemnizatiei cu 20 la suta pe o perioada de cinci luni, pentru modul in care a anchetat un dosar de coruptie al unor interlopi ieseni. Prin aceeasi decizie a fost sanctionat disciplinar si procurorul Sorin Mihail Calin, care a primit un avertisment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.