Social 19 August 2015 17:28
Hotararea de Guvern aprobata miercuri modifica si completeaza normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Persoanele care realizeaza concomitent venituri impozitate din mai multe activitati vor beneficia de concediu si de indemnizatia pentru cresterea copilului daca dovedesc suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, dar pierd dreptul la indemnizatie daca suma veniturilor ramase depaseste 3000 lei

De asemenea, actul normativ stipuleaza explicit conditiile in care parintii care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitarii de pana la 3.000 de lei anual, limita stabilita prin Legea 126/2014 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului, scrie MEDIAFAX.

Astfel, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului, persoana care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului pana la limita de 3.000 de lei anual prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata.

In situatia in care ambii parinti solicita succesiv dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizatiei se aplica fiecaruia, in functie de optiunea de concediu.

Persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, in cazul in care depasesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati, au obligatia sa depuna la primarie o notificare in acest sens, care va fi transmisa agentiei teritoriale, iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri. In cazul in care persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului realizeaza venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizatia pentru cresterea copilului se considera a fi acordata necuvenit si se recupereaza in conditiile legii.

Citeste si:
Larisă Udilă a dat cărțile pe față. Cât au plătit ea și Nicole...
Larisă Udilă a dat cărțile pe...

Un alt element de noutate adus este faptul ca in cazul in care apare o situatie de natura sa genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare si veniturile realizate pe perioada concediului de ingrijire a copilului in limita a 3.000 de lei anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.