Social 17 August 2015 13:28
Procesul de la Judecatoria Vaslui in cazul celor sapte tineri acuzati de violarea unei fete de 18 ani s-a incheiat, vineri seara, dupa mai bine de opt ore, timp in care sedinta de judecata a fost suspendata de trei ori, urmand ca sentinta, care nu va fi definitiva, sa fie data luni.

Magistratii Judecatoriei Vaslui au incheiat, dupa mai bine de opt ore de dezbateri, sedinta de judecata in cazul celor sapte tineri acuzati ca au violat o fata de 18 ani in noiembrie anul trecut, transmite corespondentul MEDIAFAX. Pe parcursul procesului, care a fost suspendat de trei ori dupa ce unul dintre avocatii apararii a solicitat recuzarea magistratului, a fost audiat si un martor propus de catre unul dintre tinerii acuzati de viol.

In partea a doua a sedintei, dupa ultima suspendare a sedintei, s-a finalizat cercetarea judecatoreasca si s-au prezentat concluziile pe fond de catre procuror si avocatii apararii. Ulterior, judecatorul a stabilit ca sentinta in acest caz sa fie data luni, insa aceasta nu va fi definitiva. Procesul s-a desfasurat cu usile inchise, in sala avand acces doar cei sapte tineri acuzati de viol, victima acestora si avocatii celor doua parti.

La finalul sedintei, cand cei sapte tineri au parasit sediul Judecatoriei Vaslui, acestia au fost asteptati de mai multi sustinatori care i-au insotit pana la masini, unii dintre ei rastindu-se la jurnalisti, iar un cameraman fiind bruscat. Jandarmii au intervenit si l-au ridicat pe barbatul care l-a bruscat pe cameraman, ducandu-l la audieri. La ora transmiterii acestei stiri, in fata Judecatoriei Vaslui mai sunt aproximativ 30 de persoane, atat sustinatori ai celor sapte tineri, cat si ai fetei de 18 ani.

Inainte de inceperea procesului, in fata sediului instantei s-au adunat aproximativ 300 de persoane, sustinatori ai acuzatilor, dar si ai victimei. In momentul in care cei sapte tineri au ajuns la sediul Judecatoriei Vaslui, cele doua grupuri au inceput sa se huiduie si sa-si aduca jigniri, fiind nevoie de interventia jandarmilor. Cativa dintre sustinatorii celor acuzati de viol au fost ridicati de fortele de ordine si dusi la sediul Politiei Judetene Vaslui.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Cei sapte tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea vasluiana Valeni, sunt judecati, sub control judiciar, fiind acuzati ca au sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o fata de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital. Potrivit cercetarilor facute de catre anchetatori, adolescenta a fost abuzata sexual in doua randuri, in aceeasi seara, de catre cei sapte tineri.

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arest a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu. In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte. Prin acea decizie, instanta i-a obligat pe acestia sa se prezinte la IPJ Vaslui in zilele stabilite prin programul de supraveghere.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

De asemenea, cei sapte tineri au primit interdictia de a parasi satul Valeni, de a merge in baruri, la adunari publice si in locuri de agrement, de a participa la manifestari sportive, culturale sau alte adunari publice si de a detine, folosi sau purta arme. Acestia sunt obligati, de asemenea, sa nu ia legatura cu tanara, cu parintii acesteia si cu martorii din dosar.

In 23 iunie, in urma unei sesizari facute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), CSM a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari privind eliberarea din arest a celor sapte tineri.

PIICJ a dispus, in 25 iunie, efectuarea unor verificari cu privire la modalitatea in care procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui si Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public in dosarul in care cei sapte tineri sunt judecati pentru viol in forma agravanta si lipsire de libertate in mod ilegal, cauza aflata pe rolul Judecatoriei Vaslui. Verificarile au fost initiate in urma eliberarii din arest a inculpatilor.

Citeste si:
Tatăl unui băiat decedat la Colectiv: „Nu mă bucur de pedepse”
Tatăl unui băiat decedat la...

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a trimis Inspectiei Judiciare, in 27 iulie, raportul privind verificarile in cazul fetei din judetul Vaslui violate de sapte tineri, pentru a fi avut in vedere la cercetarea disciplinara a magistratilor, dispusa de inspectorii judiciari.

"Ca urmare a finalizarii verificarilor efectuate, la data de 27 iulie 2015 a fost trimis la Inspectia Judiciara documentul continand concluziile acestor verificari, pentru a fi avut in vedere la cercetarea disciplinara a magistratilor dispusa de catre inspectorii din cadrul Inspectiei", precizau reprezentantii PICCJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.