Social 15 August 2015 15:32
Aproximativ 10.000 de localnici si turisti au asistat, sambata, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanta, la manifestarile de Ziua Marinei, fiind prezenti si vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apararii, Mircea Dusa, seful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciuca.

Programul evenimentelor a inceput la ora 10.00, cand ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, si cel al Apararii, Mircea Dusa, au fost intampinati de Garda de onoare si muzica militara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Au avut loc apoi ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei si ridicarea pavilionului si marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, moment in care au fost executate si 21 de salve de tun cu munitie de manevra. Ulterior, a fost citit ordinul comun al ministrilor Apararii Nationale, Transporturilor si Administratiei si Internelor, iar drapelul de lupta al Statului Major al Fortelor Navale a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" in grad de cavaler cu insemn pentru militari.

Pana la ora 10.30 au fost citite mesajele din partea presedintelui Romaniei, a altor oficialitati civile si militare, iar apoi, in memoria tuturor oamenilor marii, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, insotit de un sobor de preoti militari, a oficiat un Te Deum. In acest timp, pe mare, pentru cinstirea memoriei eroilor cazuti la datorie, s-a desfasurat ritualul marinaresc traditional de lansare a ancorelor de flori in valuri.

Ulterior, turistii si constantenii prezenti pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei au putut urmari sosirea alaiului "Zeului Neptun", iar dupa finalizarea festivitatilor oficiale, Statul Major al Fortelor Navale a organizat un exercitiu militar la care au participat nave si subunitati apartinand Fortelor Navale, dar si structuri ale Fortelor Aeriene. In aplauzele celor prezenti, semnalul de incepere a exercitiilor demonstrative pe mare a fost dat de trecerea a trei ambarcatiuni rapide care au arborat la pupa drapelul Uniunii Europene, drapelul national si cel al NATO, iar in paralel, un elicopter IAR Puma Naval a desfasurat un zbor cu drapelul national.

A urmat apoi defilarea Navei scoala "Mircea", avand echipajul pe vergi, in semn de salut fata de oaspetii aflati la sarbatoarea marinarilor. Ulterior, potrivit scenariului exercitiului, patru avioane IAR 99 Soim si patru avioane MIG 21 Lancer, venind din directii opuse, au format doua valuri de atac aerian asupra unei formatii de nave, care, sustinute de elicoper, au pregatit si au realizat respingerea atacului.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

Simultan cu exercitiile de pe mare, studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" din Constanta au desfasurat jocuri marinaresti, care au avut ca scop evidentierea calitatilor si aptitudinilor practice pe care fiecare marinar trebuie sa si le perfectioneze. Astfel, in aplauzele celor prezenti au avut loc demonstratii de aruncare a bandulei la punct fix in colac de salvare, un concurs de tras la parama, unul de alergare in sac si un concurs de alergare cu oul in lingura.

Un alt moment care a incantat publicul si a smuls ropote de aplauze din partea celor prezenti la festivitati a fost atacul simulat asupra Comandamentului Flotei, la care au participat puscasi marini, scafandri si militari din fortele speciale, aplicatie in timpul careia a fost facuta o adevarata "risipa" de cartuse de manevra.

Pe timpul exercitiilor demonstrative, care au durat pana in jurul orei 12.30, au putut fi urmarite nave militare maritime si fluviale, ambarcatiuni rapide, aeronave, forte din subordinea Flotei, Centrului de Scafandri si ale Batalionului de Infanterie Marina. Au avut loc exercitii de cautare si atac a unui submarin inamic, exercitiu de combatere a migratiei ilegale, de combatere a traficului ilegal pe mare si altele asemanatoare, care au incantat publicul.

Citeste si:
Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, s-a stins din viață
Fostul ministru al Apărării,...

La sfarsitul exercitiului pe mare, din cauza caldurii, oficialitatile prezente nu au mai stat sa priveasca si defilarea navelor, retragandu-se la adapost in interiorul cladirii Comandamentului.

In timpul festivitatilor, a avut loc si un incident, o fata de 14 ani cazand de pe dig pe stabilopozi, din cauza aglomeratiei, si fiind transportata cu o ambulanta la spital.

La ora 13.00, "Zeul Neptun", impreuna cu alaiul sau, s-a deplasat in portul Tomis, unde, pana la ora 15.00, patroneaza jocurile marinaresti.

Dupa apusul soarelui va fi aprins pavoazul electric la bordul navelor ancorate in larg, realizandu-se astfel o ambianta de sarbatoare, pentru ca ziua sa se incheie cu retragerea cu torte, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Prefectura Constanta, incepand cu ora 22.00.

Ziua Marinei Romane a fost oficializata ca onomastica a marinarilor romani in 15 august 1902, iar de peste un secol sarbatoarea marinarilor atrage atentia publicului atat prin ceremonii militare si religioase, cat si prin momente specifice vietii si traditiilor marinarilor - parade navale, exercitii demonstrative, competitii si jocuri marinaresti.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

In acest an, sarbatorirea Zilei Marinei Romane are loc in contextul implinirii a 155 de ani de la crearea Marinei militare romane moderne de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in anul 1860. In premiera, anul acesta, marinarii militari au participat la activitatile organizate de catre Primaria orasului Bicaz pe Lacul Izvorul Muntelui, de la poalele Muntelui Ceahlau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.