Social 14 August 2015 11:32
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va face o analiza dupa ce, in iulie, desi este o luna de concedii, numarul serviilor medicale a crescut, numai in Bucuresti inregistrandu-se cu 150.000 mai multe servicii de ingrijire la domiciliu.

Potrivit statisticilor CNAS, in iunie au fost raportate 16.182.411 de servicii medicale, dintre care 12.688.000 au fost validate. Din totalul celor validate, 8.252.915 au fost pe baza de card national de sanatate, iar 4.435.285 fara card. Pentru luna iulie, nu exista inca o cifra a serviciilor raportate, dar se stie exact ca au fost validate 13.419.279 servicii, dintre care 8.864.438 cu card si 4.544.841 fara card.

"Desi este o luna de concedii, numarul serviilor medicale a crescut, poate si pentru ca multi romani care locuiesc in strainatate au venit acasa in concediu", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele CNAS Vasile Ciruchea.

El a anuntat ca CNAS va face totusi o analiza a serviciilor acordate in aceste luni.

"Vom face analize comparative de la o luna la alta, dar vom compara si cu perioadele similare din 2014. De exemplu, la Bucuresti in iulie a crescut cu 150.000 numarul serviciilor de ingrijiri la domiciliu. Vom vedea care este cauza", a mai spus presedintele CNAS.

Ciurchea a mai anuntat ca in ultima perioada au mai fost tiparite inca 870.000 de carduri de sanatate pentru cei care au implinit 18 ani sau pentru personale care nu aveau inca emise aceste acte. De asemenea, au fost tiparite 54.000 de duplicate.

"Se vorbeste de amanarea intrarii in vigoare a cardrului national de sanatate pentru a nu stiu cata oara. Este fals. Cardul national de sanatate nu a fost amanat, functioneaza din 1 mai. In schimb, am dat posibilitatea asiguratilor care nu au primit cardul de sanatate sa beneficieze de servicii medicale. Este cu totul altceva", a spus Ciurchea.

Potrivit presedintelui CNAS, serviciile medicale in sistemul public de sanatate vor fi acordate, obligatoriu, asiguratilor cu varsta de peste 18 ani in baza cardului national de sanatate. Exceptie vor face, si dupa 1 septemrbie, asiguratii pentru care cardul de sanatate nu a fost inca tiparit. Acestia vor primi in continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare si decontare, pana cand cardul lor va fi tiparit si transmis prin posta. Asiguratii pe numele carora a fost tiparit cardul, dar din diverse motive nu au intrat inca in posesia lui, trebuie sa se adreseze casei de asigurari in evidenta careia se afla pentru a solicita eliberarea cardului de sanatate.

Citeste si:
Biden speră că țara va putea reveni la o formă de viață normală...
Joe Biden speră că țara va...

Ciurchea a atras atentia furnizorilor de servicii ca au obligatia sa introduca datele in sistemul infirmatic in cel mult 72 de ore de la acordarea serviciului, daca au lucrat off-line.

"Furnizorii de servicii medicale au obligatia raportarii activitatii lunare, conform contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate. Serviciile medicale raportate se valideaza ca urmare a verificarii calitatii de asigurat si in raport de conditiile acordarii acestor servicii, specifice fiecarui segment de asistenta medicala. Serviciile medicale inregistrate off-line se transmit in platforma informatica a asigurarilor de sanatate in maximum 72 de ore de la momentul acordarii serviciului medical, pentru serviciile acordate in luna pentru care se face raportarea. Inregistrarea serviciilor in termenul de 72 ore nu presupune angajament de plata pentru serviciile respective. Decontarea serviciilor medicale se face dupa validarea raportarii lunare conform reglementarilor legale in vigoare. Serviciile medicale din pachetul de baza acordate in alte conditii decat cele mentionate anterior nu se deconteaza furnizorilor de catre casele de asigurari de sanatate", a adaugat Ciruchea.

Citeste si:
Ministerul Sănătăţii propune o nouă taxă pentru românii care achită...
Ministerul Sănătăţii propune...

Incepand cu data de 1 mai 2015 acordarea serviciilor medicale de catre furnizori se face prin utilizarea: cardului national de asigurari sociale de sanatate (cu exceptia situatiilor in care asiguratii nu pot prezenta/utiliza cardul national de asigurari sociale de sanatate); adeverintei de asigurat (cu valabilitate de 3 luni) de la data emiterii pentru cei care refuza cardul national din motive religioase sau de constiinta; adeverintei inlocuitoare pentru cei carora li se va emite card national duplicat; documentele prevazute de Legea nr. 95/2006 pentru persoanele carora nu le-a fost emis cardul.

Nu sunt aplicabile reglementarile privind cardul national de asigurari sociale de sanatate copiilor sub 18 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.