Social 12 August 2015 16:42
O analiza stiintifica de amploare, realizata de o echipa de cercetatori din Canada pe baza mai multor studii precedente, a ajuns la concluzia ca grasimile trans sunt asociate cu un risc sporit de deces, informeaza Reuters.

Potrivit autorilor studiului, pentru persoanele sanatoase, o cantitate rezonabila de grasimi saturate prezente in alimentatia zilnica nu genereaza riscuri pentru sanatate. In schimb, grasimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, cu decesul din cauza bolilor cardiovasculare si cu declansarea maladiilor coronariene, scrie MEDIAFAX.

Ghidurile dietetice actuale recomanda ca grasimile trans, prezente in produse de origine animala, precum unt, galbenusul de ou si carnea de somon, ar trebui sa detina cel mult 10% din aportul caloric zilnic. Grasimile trans nesaturate, cunoscute si sub numele de grasimi trans, precum uleiurile hidrogenate care asigura o perioada de conservare mai mare pentru alimentele procesate si margarina, sunt produse pe cale industriala si ar trebui sa asigure cel mult 1% din aportul zilnic de calorii.

Pentru noua analiza, cercetatorii de la mai multe institutii stiintifice din Canada, inclusiv de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, au analizat datele oferite de 41 de studii precedente referitoare la asocierea dintre aportul de grasimi saturate si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 300.000 de persoane, si datele furnizate de 20 de studii despre legatura dintre aportul de grasimi trans si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 200.000 de persoane.

Aportul de grasimi saturate nu a fost asociat cu maladiile coronariene, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral (AVC) si diabetul de tip 2, iar legatura dintre aceste grasimi si riscul de deces cauzat de bolile coronariene nu a fost una elocventa.

Consumul de grasimi trans industriale a fost asociat cu o crestere de 34% a riscului general de deces, cu o crestere cu 24% a riscului de mortalitate provocata de boli cardiace si cu o crestere cu 21% a riscului de aparitie a bolilor cardiace, afirma autorii acestui studiu, publicat in prestigiosul British Medical Journal.

Citeste si:
Cercetatorii au identificat o posibila asociere intre talia...
Cercetatorii au identificat o...

Intrucat dovezile nu au fost suficiente in privinta grasimilor saturate, comunitatea stiintifica are nevoie de mai multe studii pe aceasta tema, noteaza autorii studiului. Niciunul dintre studiile repertorizate nu au inclus teste aleatorii controlate - cel mai riguros tip de studiu stiintific; toate au fost bazate pe observatii facute de-a lungul timpului, asadar si alti factori de risc din stilurile de viata ale participantilor ar fi putut sa joace un rol in evolutia starii lor de sanatate.

Mai multe alte studii din 2010 au confirmat faptul ca grasimile saturate nu sunt asociate cu infarctul si cu AVC-ul, precizeaza medicul Ronald M. Krauss de la Institutul de Cercetare asociat Spitalului de Pediatrie din Oakland, California, un expert in patologia bolilor coronariene, care nu a luat insa parte la analiza cercetatorilor canadieni.

Citeste si:
7 alimente pe care sa NU le consumi niciodata dupa sala
7 alimente pe care sa NU le...

Grasimile saturate se gasesc in produse lactate, carne rosie si uleiuri tropicale. Spre deosebire de grasimile saturate, grasimile trans duc la o scadere a "colesterolului bun" (lipoproteine cu densitate mare/ HDL). In randul barbatilor, aportul de acizi grasi trans din dieta zilnica a scazut din 1980 pana in 2009 de la 2,9% la 1,9%, potrivit unui studiu publicat in 2014.

Administratia americana pentru alimente si medicamente (Food and Drug Administration/ FDA) a somat producatorii de alimente sa elimine din produsele lor toate grasimile trans pana in anul 2018.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.