Social 10 August 2015 17:32
Mircea Craciun, pilotul care a disparut cu planorul, joi, dupa ce si-a luat zborul din Masivul Postavarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanta din Romania, el pregatindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri in zbor liber.

Instructorul de parasutism din cadrul Aeroclubului "Iosif Silimon“ Brasov, Cristinel Popescu, a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX ca Mircea Craciun este cu siguranta cel mai bun pilot de distanta cu planorul, el avand un record personal de 700 de kilometri de zbor liber.

"Este un om cu o mare pasiune pentru zborul cu planorul. Asa cum unii au pasiunea de a pescui, de a zbura cu parasuta cum sunt eu sau orice alte pasiuni, a lui era zborul cu planorul. Are un record personal de 700 de kilometri de zbor si isi dorea foarte mult sa obtina un record mondial de 1.000 de kilometri de zbor liber. Se si pregatea pentru asta“, a spus Popescu.

Potrivit sursei citate, Mircea Craciun verifica intotdeauna foarte atent toate detaliile tehnice, dar si conditiile meteo inainte de a porni la zbor.

Mircea Craciun detine o firma de panificatie-patiserie in Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, zborul cu planorul fiind marea lui pasiune.

Planorul cu care a zburat il inchiriase de la o firma din strainatate si il testa pentru prima data dupa asamblare, iar Aeroclubul Brasov doar l-a ajutat sa se inalte pentru a-si lua zborul din Masivul Postavarul.

Joi, comandantul Aeroclubului Brasov, Stelian Cojocaru, afirma ca atunci cand a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav pilotul Mircea Craciun a spus ca intentioneaza sa zboare aproximativ doua- trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare dupa asamblare”, potrivit unui comunicat al ROMATSA. Tot joi, procurori ai Parchetului Curtii de Apel Brasov s-au sesizat din oficiu, pe rolul acestei unitati constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul ca in aceeasi zi planorul, care a decolat fara un plan de zbor la ora 12.30, a disparut, iar pilotul, singura persoana aflata la bord, nu a mai contactat reprezentantii Aeroclublului Ghimbav sau familia si nu a mai revenit la baza.

Citeste si:
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va fi pilot Dacia în Raliul Dakar din 2025
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va...

Romatsa anunta ca Mircea Craciun a folosit ultima data telefonul mobil joi, la ora 13.06, in timp ce traversa statiunea Predeal.

De asemenea, sursa citata mentiona ca, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru zborul in aceasta clasa de spatiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obtine informatii la cerere.

”Acesta nu a intrat in legatura radio cu ACC Bucuresti sau cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informatii. Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informatii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatarilor comandantului Aeroclubului Brasov, acesta a fost in legatura radio numai cu conducatorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav. Prima informatie referitoare la eveiment a fost primita de catre Romatsa de la comandantul Aeroclubului Brasov joi, la ora 21.39”, se mai arata in comunicatul ROMATSA.

Citeste si:
Guvernul achita datoria de 300 de milioane de euro catre fratii Micula
Guvernul achita datoria de...

In prima zi a cautarilor, s-a actionat cu un numar de peste 650 de forte si 99 de vehicule si aeronave apartinand MAI, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanta, Ocoalelor Silvice si unor diverse organizatii.

Sambata, peste 850 de forte de ordine si voluntari au cautat planorul pe 30 de trasee montane din judetele Brasov, Prahova, Arges si Dambovita. De asemenea, la operatiunea de cautare au participat si 12 aeronave- sapte elicoptere ale MAI si MApN si cinci avioane ale Aeroclubului Romaniei.

Duminica dimineata, au fost reluate cautarile planorului in judetul Brasov, dupa ce echipajele de salvatori au primit de la o persoana mai multe poze, realizate joi, cu un planor aflat in zbor, operatiunile urmand sa se desfasoare si in Dambovita, Prahova, Arges si Buzau.

Citeste si:
S-a stabilit cauza mortii pilotului Mircea Craciun
S-a stabilit cauza mortii...

"Avand in vedere ca sambata echipele de salvatori au primit din partea unui cetatean mai multe fotografii realizate in ziua de joi, in judetul Brasov, care surprindeau un planor aflat in zbor, pentru verificarea zonei respective, astazi vor avea loc mai multe cautari terestre si aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante si motoparapante, care pot zbura la joasa inaltime", se arata intr-un comunicat trimis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La actiunile de duminica participa aproximativ 900 de forte apartinand MAI, Ministerului Apararii Nationale (MApN), Salvamont, Directiilor Silvice, Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta si voluntari. De asemenea, la operatiunile de cautare aeriana participa cinci elicoptere ale MAI si MApN si cinci avioane ale Aeroclubului Romaniei.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat pentru MEDIAFAX ca operatiunile de cautare se vor desfasura duminica si in judetele Dambovita, Prahova, Arges si Buzau. Potrivit lui Arafat, planorul este cautat si in judetul Brasov, dupa ce echipajele de salvatori au primit de la o persoana mai multe poze cu un planor in zbor, realizate joi de catre o turista si trimise MAI.

Sambata seara, Raed Arafat, declara ca Ministerul Transporturilor investigheaza motivele pentru care disparitia planorului a fost anuntata cu intarziere, aparatul de zbor decoland joi la amiaza de la Ghimbav, iar autoritatile au fost anuntate dupa noua ore ca nu a revenit la baza.

Intrebat de reporterul MEDIAFAX de ce autoritatile au aflat dupa noua ore despre disparitia planorului care a decolat, joi dupa-amiaza, de la Aeroclubul din Ghimbav, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a raspuns: "In legatura cu chestiunea aceasta, Ministerul Transporturilor investigheaza de ce si va stabili care a fost motivul pentru care a dus la intarzierea aflarii acestei informatii".

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX si intrebat ce explicatie are in privinta declaratiilor facute de catre secretarul de stat al MAI Raed Arafat potrivit caruia disparitia planorului a fost anuntata cu intarziere, Cojocaru a refuzat sa raspunda, spunand doar: "Nu pot vorbi, sunt intr-o sedinta. Luati legatura cu biroul de presa“.

Comandantul aeroclubului nu a precizat insa la ce birou de presa face referire, avand in vedere ca aeroclubul nu are un astfel de birou, si nici purtator de cuvant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.