Social 10 August 2015 13:48
Operatiunile de cautare a planorului disparut de cinci zile au fost extinse luni si Harghita, Covasna si Bacau, pilotul Mircea Craciun fiind cautat cu peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontisti, politisti, voluntari, 11 aeronave si doua drone care vor fi ridicate in zone greu accesibile.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), actiunile de cautare a pilotului planorului disparut in 6 august continua atat in judetele Brasov, Prahova, Buzau, Arges, Dambovita si Sibiu, cat si in Harghita, Covasna si Bacau.

Printre traseele de cautare stabilite pentru luni a fost inclusa si zona Poiana Tapului, Valea Sipa, unde, duminica seara, a fost primita informatia din partea unor voluntari ca ar fi fost observate posibile resturi care ar putea apartine planorului cautat. Primele cautari in zona respectiva s-au efectuat pana duminica noapte, fiind reluate luni.

Peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontisti, politisti, militari, padurari si voluntari ai serviciilor pentru situatii de urgenta participa la cautari, cu 218 vehicule, senilate si autospeciale de teren. De asemenea, pilotul Mircea Craciun este cautat cu 11 aeronave, dintre care sapte elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Apararii Nationale si patru avioane ale Aeroclubului Romaniei.

Luni vor fi ridicate si doua drone pentru cautarile in zonele foarte greu accesibile, a precizat MAI.

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a spus ca, dupa primirea unor fotografii de la un cetatean in care apare un planor inaintea disparitiei celui cautat inca de joi, au fost lansate cateva trasee de cautare si in zona Brasovului, aratand ca, din informatiile pe care le are, "nu putea fi decat acest planor". Secretarul de stat a precizat ca s-a facut o analiza, de catre expertii meteo, la Centrul de analiza si comanda integrata de la Ministerul de Interne si s-a analizat vremea exact cum a fost in ziua respectiva si s-au facut anumite trasee ipotetice dupa cum a evoluat vremea si ce influenta ar fi putut avea asupra zborului planorului. Arafat a spus ca s-a intalnit, duminica, si cu fiul pilotului, iar acesta i-a spus ca traseele urmarite in prezent sunt cele pe care tatal sau le practica in mod frecvent.

Citeste si:
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va fi pilot Dacia în Raliul Dakar din 2025
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va...

De asemenea, o echipa de politisti din Vama Buzaului a stat de vorba cu niste ciobani care au dat niste indicatii despre ce au vazut si prin urmare se fac verificari si in acea zona.

"Nimeni nu stie momentul in care planorul a cazut. Acest lucru nimeni nu-l stie. Poate sa fie in primele minute, poate sa fie dupa cateva ore. Poate sa fie si in zona aceasta sau la cateva sute de kilometri, asa ca toate ipotezele care sunt se iau la verificat. Nu lasam nicio ipoteza neverificata", a mai spus Arafat.

Mircea Craciun, care a disparut cu planorul in 6 august, dupa ce si-a luat zborul din Masivul Postavarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanta din Romania, el pregatindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri in zbor liber.

Planorul cu care a zburat il inchiriase de la o firma din strainatate si il testa pentru prima data dupa asamblare, iar Aeroclubul Brasov l-a ajutat sa se inalte pentru a-si lua zborul din Masivul Postavarul.

Citeste si:
Aeronavele-spion AWACS NATO ajung astăzi în țara noastră. Geonă:...
Aeronavele-spion AWACS NATO...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.