Social 7 August 2015 17:17
Patru angajati ai RAAN se afla in continuare in greva foamei, iar alti o suta de salariati ai companiei protesteaza vineri, desi liderii de sindicat le-au transmis oamenilor ca, in urma negocierilor, conducerea companiei le-a promis ca vor primi cate 300 de lei in conturi si bonuri valorice.

Cei patru salariati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) care au intrat in greva foamei miercuri seara continua protestul in fata platformei Romag Prod, in timp ce un al cincilea angajat - o femeie - a renuntat, intrucat a avut probleme de sanatate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre cei patru barbati aflati in greva foamei a declarat ca, desi a fost consultat de mai multe ori de medici si are tensiunea si glicemia crescute, nu renunta pana nu primeste restantele salariale.

”Ieri (n.r. - joi) de trei ori a venit salvarea, am fost si la spital, am documente, tensiune 190 cu 110, glicemia 198, de stres, de nervi, nu mai stiu. Nu a venit nimeni la noi, dar nu vreau sa renunt, nu as renunta, e dreptul meu si aici voi sta”, a spus barbatul.

Liderii de sindicat din RAAN le-au transmis protestatarilor ca, in urma negocierilor, au primit promisiunea din partea conducerii companiei ca angajatii vor primi cate 300 de lei in conturi, bonuri valorice pentru una din lunile restante si alte bonuri cadou restante, in valoare de cate 600 de lei, prevazute in contractul colectiv de munca.

”Lucrez in RAAN de 27 de ani. Am intrat in greva foamei deoarece drepturile mele salariale nu mi s-au dat din luna mai. Am rate la banci, copii, curent. Au venit cu sesizari ca imi taie curentul, de banca nu mai spun ca m-au bagat in baza de date ca nu am platit rata de trei luni. Ce fac cu 300 de lei in momentul in care eu am 286 de lei curentul. De diferenta de 14 lei ce pot sa iau? Doua paini!? Am in jur de 48 de ore de greva foamei si nu vom pleca de aici pana in momentul in care se va rezolva. Nu cerem alte drepturi, decat drepturile noastre salariale, sa respecte legea! Sa ne dea ce este al nostru si sa faca ce vor cu Regia pentru ca stim ca se va inchide, asa au zis, desi domnul Ponta a promis cu domnul deputat Traicu (n.r. - Rodin Traicu, deputat PSD de Mehedinti) ca si nepotii mei vor munci aici, ceea ce nu se va mai intampla, daca eu nu reusesc sa ies la pensie de aici dupa 27 de ani de munca”, a declarat Marian Draghici, lider de nucleu sindical din cadrul Romag Prod, aflat in greva foamei.

Citeste si:
Românii protestează la ușa lui Nicușor Dan. Aceștia cer locuințe...
Românii protestează la ușa...

Alaturi de cei patru protestatari aflati in greva foamei, pe platforma din fata unitatii Romag Prod s-au adunat, vineri, alti aproximativ o suta de salariati ai RAAN, nemultumiti de asemenea de neplata salariilor pe doua luni si nesiguranta acordarii de plati compensatorii in momentul in care unitatea va fi inchisa.

”Acest protest dureaza de trei zile. In prima zi a venit administratorul special sa ne spuna ca s-ar da o suma fixa, 1.100 lei. A doua zi, joi, a picat aceasta varianta si se merge pe faptul ca vor sa dea niste bonuri cadou, restante, bonurile de masa si o suma fixa de 300 de lei. Problema se pune in felul urmator: banii care mai sunt in Regie nu se pot da deoarece avem nevoie si de carbune. Directorul general (n.r. - administratorul special) este plecat la Complexul Energetic Oltenia pentru a incerca sa faca rost de carbune pana la sfarsitul lunii cand am inteles ca vor veni cele 25 de milioane promise, iar acum noi asteptam. Asta este forma de protest spontana, continuam, nu avem ce sa facem. Guvernul trebuie sa inteleaga foarte clar ca aici este un pericol si este un pericol foarte mare, nu ne jucam. Oamenii au fost rabdatori, au rate la banca, au copii. Sunt salarii platite de doua luni si intram in cea de-a treia”, a declarat Doru Boariu, un alt angajat al RAAN.

Citeste si:
RAAN intra in faliment. Borza, propus lichidator judiciar
RAAN intra in faliment....

In cursul zilei de vineri, conducerea RAAN avea programate mai multe intalniri la Complexul Energetic Oltenia pentru reluarea livrarii de carbune pentru functionarea companiei pana se vor primi banii promisi de Guvern. Astfel de negocieri au avut loc si anterior, dar au esuat, conducerea CEO sistand livrarile de materie prima pentru RAAN din cauza datoriilor.

Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo si doua marsuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza sa fie oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie.

RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN.

Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajati ai RAAN ar urma sa fie disponibilizati, in doua etape, pana in 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunarii creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizari intocmit de catre administratorul special al companiei.

Citeste si:
Trei angajați CFR, prinși băuți la muncă; alți doi au plecat din...
Trei angajați CFR, prinși...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.