Social 6 August 2015 15:56
Fostul sef al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu a fost trimis in judecata de DNA in dosarul privind finantarea ilegala a unor cluburi sportive, alaturi de directorul economic al CJ Braila, Alina Rusu.

Bunea Stancu este acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese, in forma continuata, iar Alina Daniela Rusu, director economic in cadrul Consiliului Judetean Braila, la data faptei, este acuzata de abuz in serviciu, in forma continuata.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 28 martie 2006 - 8 martie 2012, Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Braila, a indeplinit mai multe acte care au condus la obtinerea in mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru doua cluburi sportive din municipiul Braila (SC Club Fotbal Braila SA si Asociatia Handbal Club "Dunarea"), constand in incasarea, de catre acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum si darea in folosinta gratuita pe o perioada de cinci ani a unui autoturism.

Modalitatea in care Bunea Stancu a acordat sumele respective de bani a fost prin implicarea sa directa in adoptarea hotararilor si a contractelor de asociere dintre cele doua cluburi sportive si Consiliul Judetean Braila, prin care acestea au obtinut finantare de la bugetul Consiliului Judetean Braila.

Totodata, in aceeasi perioada, Gheorghe Bunea Stancu a fost actionarul majoritar al unei societati comerciale care, la randul ei, prin intermediul altei societati, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective si membru fondator la cel de-al doilea. In acest fel, inculpatul a beneficiat indirect, prin intermediul celor doua cluburi sportive, de foloase patrimoniale necuvenite in valoare totala de 7.492.360 lei pentru societatea la care este actionar majoritar si in mod direct de foloase nepatrimoniale, constand in capital electoral. In perioada 1 februarie 2008 - 15 decembrie 2010, Alina Rusu, in calitate de director economic al CJ Braila, a aprobat finantarea celor doua cluburi sportive din municipiul Braila cu suma totala de 5.242.362 lei, fara a exista angajamente legale, respectiv hotarari ale Consiliului Judetean Braila de aprobare expresa a sumelor incasate de cele doua cluburi.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Consiliul Judetean Braila s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 5.242.362 lei. In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile apartinand lui Gheorghe Bunea Stancu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunerea de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza. Bunea Stancu a fost condamnat definitiv, pe 2 aprilie, la trei ani de inchisoare, pentru fapte asimilate celor de coruptie, in dosarul "Mita la PSD". El este incarcerat la Penitenciarul Galati.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

De asemenea, Bunea Stancu a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, la data de 2 octombrie 2014, alaturi de un vicepresedinte al CJ Braila, Florin Mija, si 11 functionari, pentru ca ar fi favorizat trei firme la licitatii privind atribuirea unor contracte de lucrari de asfaltare, prejudiciul fiind de aproape trei milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.