Social 6 August 2015 16:24
Regizoarea si scenarista Malvina Ursianu, un reper al cinematografiei romanesti, a murit la varsta de 88 de ani, in noaptea de miercuri spre joi, a declarat pentru MEDIAFAX Laurentiu Damian, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania.

Malvina Ursianu va fi inmormantata sambata, la cimitirul Bellu din Bucuresti, iar detaliile urmeaza sa fie stabilite. Nascuta in Valcea, in 1927, a studiat istoria artelor la Institutul de muzeografie, paleografie si biblioteconomie de la Arhivele Statului. Atrasa de lumea filmului, urmeaza cursul experimental de cinematografie sustinut de regizorul, scenaristul si actorul Jean Georgescu. Studiaza mai departe pe cont propriu si devine asistent de regie pentru cateva pelicule importante. A fost acuzata de sabotaj ideologic si anticomunism, i s-a inscenat un proces de demascare in 1958, a fost interzisa in cinema opt ani, intr-o prima perioada si chiar inchisa pentru o vreme. Cu toate acestea, reuseste sa se reabiliteze si isi continua cariera. Iar, in aproape un secol de viata si profesie, realizeaza cateva filme considerate de multi critici printre cele mai bune din toate timpurile, scrie MEDIAFAX.

"Intoarcerea lui Voda Lapusneanu" (1980), "Figurantii" (1987), "Linistea din adancuri" (1982), "Serata" (1971), "Gioconda fara suras" (1967), "Trecatoarele iubiri" (1974) si "O lumina la etajul 10" (1984) sunt cateva dintre titlurile filmelor scrise si regizate de Malvina Ursianu, in care au jucat de-a lungul anilor actori celebri, precum Silvia Popovici, Gina Patrichi, Gheorghe Dinica, Mariana Buruiana, Georghe Motoi, George Constantin, Gheorghe Cozorici, Mircea Diaconu, Ion Marinescu si Cornel Coman.

Intr-un interviu, George Motoi - unul dintre marii actori cu care aceasta a colaborat - o numea "un filosof al ecranului, reprezentanta de frunte a filmului de arta, care a modelat spiritual actorii cu care a lucrat prin gustul estetic desavarsit, arta si scenariile proprii extrem de interesante".

Citeste si:
Filmul "Nu ma atinge-ma", de Adina Pintilie, a castigat Ursul de Aur
Berlinala 2018: Filmul "Nu ma...

In anul 2000, a fost decorata de presedintele Emil Constantinescu cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler, "pentru realizari artistice remarcabile si pentru promovarea culturii".

De asemenea, in 2003, i s-a decernat premiul special al juriului la gala Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), pentru filmul "Ce lume vesela", care i-a si marcat retragerea din activitate.

A fost casatorita cu scriitorul si publicistul Paul Anghel, care a murit in 1995.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.