Social 5 August 2015 13:54
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat, la initiativa ministrului Gabriel Oprea, un proiect de modificare a Codului Penal, in asa fel incat agresiunile impotriva politistilor, jandarmilor sau magistratilor sa fie majorate cu doua treimi, potrivit MAI.

Proiectul vizeaza modificarea a doua articole din Codul Penal, respectiv articolul 257 - Ultrajul si articolul 279 - Ultrajul judiciar, in sensul majorarii pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja actiunile violente indreptate impotriva reprezentantilor autoritatii statului.

Conform initiativei legislative, faptele comise asupra unui politist, jandarm, procuror sau judecator, aflati in timpul serviciului sau "in legatura cu exercitarea acestor atributii urmeaza a se sanctiona cu pedeapsa prevazuta pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu doua treimi".

Totodata, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de functionari publici care indeplinesc functii ce implica exercitiul autoritatii de stat. “Evenimentele inregistrate in ultimul timp, cat si analizele pe care le-am facut cu structurile de specialitate ale MAI, ma determina sa am aceasta initiativa. Sustin cu tarie ca cei care reprezinta autoritatea statului trebuie sa fie respectati si mai bine protejati de lege”, a afirmat Gabriel Oprea.

Proiectul a fost inaintat Ministerului Justitiei. Conform analizelor realizate la nivelul Politiei Romane, in anul 2014, au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar in primele sase luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.

Duminica noapte, un om de afaceri turc a accidentat grav un politist de la Brigada Rutiera a Capitalei, care ii facuse semn sa opreasca. Soferul, care avea o alcoolemie de 1,65 la mie si mergea cu o viteza de 180 - 200 km/h, a intrat cu masina in politist, care a fost purtat pe capota pe o distanta de 350 de metri, iar apoi aruncat la 10 metri pe sosea. Politistul Gheorghe Ionescu este in stare deosebit de grava, la Spitalul Floreasca. Cetateanul turc Abdullah Atas a fost arestat, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.