Social 5 August 2015 12:16
Ioan Taut, fost adjunct al Politiei Satu Mare, a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat ca a primit beneficii materiale de la administratorul unei firme, pentru a-l ajuta sa obtina o solutie favorabila intr-un dosar de evaziune fiscala.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Ioan Liviu Taut, inspector sef adjunct al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Satu Mare la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiuni de luare de mita, in forma continuata (cinci acte materiale), a lui Ioan Saitos, ofiter in cadrul IPJ Satu Mare - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice la data faptelor, acuzat de luare de mita si favorizarea faptuitorului, si Tarr Atilla Csongor, administrator al unei societati comerciale, la data faptelor, acuzat de dare de mita, in forma continuata (cinci acte materiale), dare de mita si spalare de bani (doua infractiuni).

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2013 - 2014, Taut, in calitate de inspector sef adjunct al IPJ Satu Mare, a pretins si primit mai multe bunuri si beneficii materiale de la Tarr Atila, pentru a-l ajuta pe acesta din urma sa obtina o solutie favorabila intr-un dosar penal de evaziune fiscala (privind doua societati administrate de acesta si de sotia lui), ce era instrumentat de ofiterul Ioan Saitos.

Ajutorul dat de Taut a constat in furnizarea de date relevante din dosar si asigurarea faptului ca ofiterul de politie Saitos va finaliza favorabil dosarul penal respectiv. La randul sau, Taut a beneficiat din partea omului de afaceri de o serie de foloase materiale necuvenite.

In perioada iunie - septembrie 2013, Taut a beneficiat de lucrari de reparatii la un imobil detinut de socrul sau, in valoare de 17.405 lei. Lucrarile au fost executate de o alta societate comerciala interpusa, pentru a se evita probarea unei legaturi intre cei doi, iar factura a fost achitata de Tarr Atilla prin intermediul firmei sale. Pe 11 septembrie 2013, Tarr, prin intermediul firmei sale, a emis o factura si o chitanta pentru lucrarile efectuate, care atesta faptul ca socrul lui Taut ar fi achitat suma respectiva, disimuland in acest fel mita primita.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

La data de 20 februarie 2014, Taut a pretins si primit de la Tarr plata contravalorii unui autoturism second hand, precum si cheltuielile ocazionate cu aducerea si inmatricularea autoturismului in tara, in valoare de aproximativ 1.000 de euro. In schimbul acestui serviciu, Taut i-a oferit informatii din dosarul penal de evaziune fiscala si i-a promis ca va discuta cu subordonatul sau, Ioan Saitos, pentru ca acesta sa propuna o solutie favorabila, scrie MEDIAFAX.

Pe 12 mai 2014, Tarr i-a platit lui Taut contravaloarea unei consultatii efectuate de acesta din urma la o clinica din Ungaria, precum si cheltuielile de transport. In perioada septembrie 2013 - martie 2014, Taut a pretins si primit de la Tarr plata contravalorii unor componente auto si reparatiile aferente efectuate la autoturismul sau, precum medicamente de la farmacia detinuta de sotia omului de afaceri, fara a achita contravaloarea acestora.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

In luna iulie 2014, Ioan Saitos a pretins si primit de la Tarr materiale de constructii in valoare totala de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscala in care ofiterul de politie fusese delegat sa desfasoare activitati de urmarire penala. Materialele respective au fost primite pentru o societate comerciala administrata de o ruda a ofiterului.

Dosarul penal a fost finalizat in luna septembrie 2014 iar Saitos a propus clasarea, motivand ca fapta nu exista. Ulterior, la datele de 9 octombrie 2014 si 28 februarie 2015, Tarr Atilla, prin intermediul firmei sale, a emis o factura si o chitanta pentru materialele respective, prin care se atesta faptul ca firma respectiva ar fi achitat contravaloarea facturii, disimuland in acest fel mita primita.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui bun mobil apartinand lui Ioan Taut, pana la concurenta sumei de 17.405 lei, si asupra unui bun mobil apartinand lui Saitos, pana la concurenta sumei de 5.883 lei.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii - Directia Judeteana de Informatii Satu Mare si Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Bihor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.