Social 4 August 2015 18:56
Porumbul este cea mai afectata cultura, insa seceta a adus prejudicii si altor culturi precum cele de soia, grau, rapita, de floarea-soarelui, dar si legumelor.

Seceta a afectat grav culturile agricole din acest an si a determinat producatorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile, si va majora preturile produselor romanesti, in perioada urmatoare, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu.

"Seceta s-a comportat diferit, in functie de zona, cea mai afectata fiind zona Moldovei, unde nu a mai plouat din luna aprilie, iar de atunci aici s-a instalat seceta, iar majoritatea culturilor sunt in pericol. Alte zone afectate sunt sud-vestul Banatului, vestul si estul tarii, in special in judetul Constanta. Cea mai afectata este cultura porumbului, incepand de la 30-50% pana la 100%. In Moldova sunt suprafete imense afectate 100%", a afirmat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Ministerul Agriculturii nu a prezentat pana in prezent date cu privire la efectele secetei asupra culturilor agricole. Baciu a afirmat ca LAPAR nu are o evidenta exacta in ceea ce priveste marimea suprafetelor afectate, dar a subliniat ca pierderile sunt de peste 2 miliarde euro.

"Seceta va diminua recolta lui 2015. Pierderile sunt enorme, pana in prezent se inregistreaza pierderi de peste 2 miliarde euro, urmand ca suma sa creasca pe masura ce temperaturile raman foarte ridicate si fara precipitatii. Cand spun 2 miliarde de euro este vorba de investitii deja facute care nu se mai recupereaza. Nu ne referim aici la veniturile care le-am fi avut daca recoltam productia", a spus Baciu. El a adaugat ca in perioada urmatoare se vor scumpi cu siguranta fructele, legumele si cerealele, ca efect al secetei si unor taxe noi introduse de Ministerul Mediului.

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

"Vorbim in primul rand de scumpiri la materia prima. Apoi se vor scumpi toate in lant", a spus Baciu.

Seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania vrea sa dea da in judecata Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), pentru ca ar fi avut prognoze gresite care au contribuit la pierderile fermierilor.

"Avem dovezi scrise de dansii (reprezentantii ANM, n.r.). Vorbim de inscrisurile lor cand au facut acele prognoze, acele declaratii care au aparut in toata presa si prin care ne vedeam inundati in lunile aprilie-mai-iunie, pe cand seceta s-a instalat inca din luna aprilie", a spus Baciu.

Ajutoarele de stat pe care le-ar putea primi producatorii afectati de seceta sunt conditionate de Regulamentul european, care prevede ca valoarea respectivelor ajutoare sa fie de maximum 0,6% din Produsul Intern Brut.

Citeste si:
Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni protestează la Min....
Federaţia Proprietarilor de...

"Am discutat cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si rasdiscutat la momentul respectiv, acum nu prea mai am cu cine, ca sunt in concedii. Mai avem rabdare sa isi termine concediile, sa vedem daca este vreo solutie in acest sens", a precizat Baciu.

In plus, mii de gospodarii au ramas fara apa in fantani, din cauza secetei.

Sistemul de irigatii este distrus in proportie de 90%, astfel ca din 3,3 milioane de hectare irigabile in 1989 in prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.