Social 29 Iulie 2015 13:44
Fostul primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, este audiat la DNA, marti, in dosarul privind atribuirea unui contract al Postei Romane care a vizat servicii de incasare electronica a facturilor, in care este acuzat de spalare de bani si trafic de influenta.

Gheorghe Stefan a venit la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) insotit de avocat si, la intrare, nu a facut nicio declaratie. Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Stefan a fost citata sa se prezinte la DNA in dosarul privind atribuirea unui contract al Postei Romane.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 14 mai, ca procurorii au pus in miscare actiunea penala fata de Gheorghe Stefan, la data faptelor primarul municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al unui partid politic, pentru trafic de influenta, spalare a banilor (opt acte materiale) si instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

In acelasi dosar au fost pusi sub invinuire Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Directiei comerciale din Compania Nationala Posta Romana - pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, omul de afaceri Marian Constantinnof, care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, si Cosmin Dragos Mihailescu - ambii pentru complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, scrie MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, in 2009, Gheorghe Stefan, in calitate de primar al municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al unui partid politic, fiind membru in biroul permanent national al partidului, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, si-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, in functia de director general adjunct, avand in coordonare Directia comerciala a CN Posta Romana.

"Ulterior, Gheorghe Stefan si Ciobotaru Florin Aurelian au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comerciala nou infiintata, controlata de acesta din urma, sa inlocuiasca SC Smart Telecom Solutions SRL in relatia contractuala cu CN Posta Romana SA, privind prestarea, in unitatile postale ale companiei, de servicii de incasare electronica a facturilor prin folosirea unor terminale POS", au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Citeste si:
Reducere de 50% pentru facturile la energie. Cine beneficiază de...
Reducere de 50% pentru...

In schimbul interventiei sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru sa inceteze contractele Postei cu SC Smart Telecom Solution SRL si sa le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL, pe care Marian Constantinof o controla prin interpusi, Gheorghe Stefan i-ar fi cerut omului de afaceri sa-i dea jumatate din profitul pe care l-ar fi obtinut firma Posh Telecom, in executarea contractelor incredintate.

"In acest context, Gheorghe Stefan a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru Florin Aurelian pentru identificarea urgenta a unor motive de incetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL si CN Posta Romana. La randul sau, Florin Ciobotaru Aurelian a exercitat presiuni asupra angajatilor din subordine pentru gasirea unor pretexte de incetare a contractelor amintite. Intrucat nu a gasit sprijin din partea angajatilor amintiti, Florin Ciobotaru Aurelian a apelat la cunostintele juridice ale lui Mihailescu Cosmin Dragos (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-i oferi sprijin in incetarea raporturilor comerciale dintre companie si SC Smart Telecom Solutions SRL", au precizat procurorii.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

Astfel, contractele dintre Posta Romana si SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denuntate unilateral, printr-o scrisoare semnata de Ciobotaru si Cosmin Dragos Mihailescu, in calitate de consilier juridic "delegat" de un cabinet de avocatura. In acest fel, Posta Romana si-a asumat riscul platii unor daune interese compensatorii. "Dupa parcurgerea procedurilor judiciare declansate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru solutionarea litigiului comercial cu CN Posta Romana SA, compania a fost obligata la plata de despagubiri de circa 4,5 milioane de euro", au mai aratat procurorii.

Ulterior, Ciobotaru a negociat si a incheiat, in aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fara organizarea unei proceduri de achizitie transparente si legale, fara o justificare economica si in conditii dezavantajoase pentru compania nationala, un contract de asociere in participatiune, sustin anchetatorii.

Citeste si:
Piatra Neamț: Ambulanță defectă în trafic, împinsă de echipajul...
Ambulanță defectă în trafic,...

Anchetatorii sustin ca prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL in relatia comerciala pe care in realitate o desfasura cu Payzone Romania SA, Posta Romana SA a achitat nejustificat, in perioada mai - octombrie 2009, suma de 224.979,56 de euro, suma care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adauga 42.746,12 euro, reprezentand TVA.

Procurorii il mai acuza pe Gheorghe Stefan ca i-a cerut lui Marian Constantinof sa achite din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma de 302.845,48 lei catre o societate controlata prin interpusi de primarul din Piatra Neamt, pentru achizitionarea de publicitate in municipiu. Aceasta societate comerciala ar fi directionat o parte din banii incasati catre o televiziune la care asociati erau copiii lui Gheorghe Stefan.

Tot la solicitarea lui Gheorghe Stefan, Marian Constantinof ar fi achitat costurile deplasarii si ale unui cantonament efectuat in Italia de echipa de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt. Costul transportului si al cazarii, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei si 35.306 euro, au mai aratat anchetatorii. De asemenea, in 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, ar fi platit 10.000 de lei pentru Gheorghe Stefan si sotia acestuia, reprezentand costul unui sejur la Mamaia.

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare in dosar
Viorel Hrebenciuc, condamnat...

Anchetatorii au mai stabilit ca Gheorghe Stefan si-ar fi dat acordul ca o parte din sumele necuvenite pretinse de acesta sa fie directionate, la cererea lui Ciobotaru, sub forma unor sponsorizari, catre o asociatie sportiva a unei persoane din familia omului de afaceri. Astfel, in iulie si septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost facute doua plati in favoarea asociatiei, in valoare totala de 62.000 de lei.

Valoarea totala a sumelor date lui Gheorghe Stefan sau altora, la cererea acestuia, este de 422.138,07 lei (aproximativ 100.000 de euro) si 35.306 euro, a precizat DNA.

Gheorghe Stefan este judecat sub control judiciar in dosarul "Microsoft", alaturi de Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, toti acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, si de Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, acuzat de luare de mita si spalare de bani.

Fostul primar Gheorghe Stefan mai este judecat in dosarul privind interventii pentru licenta Giga TV, in care au fost trimisi in judecata si presedinta Consiliului National al Audiovizualului, Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc si Narcisa Iorga, fost membru CNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.